Javított gazdasági növekedési előrejelzésén az amerikai jegybank

2021.03.17. 21:23

Javított gazdasági növekedési előrejelzésén az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed), de a zéróközeli irányadó dollárkamaton nem változtattak – írja az MTI. 

A pénzintézet a kétnapos márciusi kamatdöntő üléséről szerdán kiadott közleményében a döntés indoklásában közölte, hogy mindaddig fenntartja az irányadó kamatlábsávot a jelenlegi 0,00–0,25 százalékos tartományban, ameddig a piaci kondíciók nem érik el a kitűzött feltételeket: a maximális foglalkoztatási arányt és a 2 százalékos vagy azt kissé meghaladó inflációs célt.

Ennek érdekében eszközvásárlásait kincstárjegyek esetében havi legalább 80 milliárd dolláros, jelzálog-fedezetű értékpapírok esetében havi legalább 40 milliárd dolláros ütemben folytatja.

Az eszközvásárlások célja a pénzügyi rendszer gördülékeny működésének a biztosítása a lakossági és vállalati hitelezés támogatását lehetővé tévő laza monetáris feltételek közepette – közölték.

A döntés indoklásához csatolt negyedéves prognózisában a Fed javította rövid távon GDP-növekedési előrejelzését az előző, decemberi üléshez készített prognózisában jelzetthez képest. A dokumentum megjegyzi, hogy a gazdasági aktivitás jelzőszámai javultak ugyan a koronavírus-válságból való kilábalás közepette, a leginkább érintett ágazatokat azonban továbbra is erősen sújtja a járvány.

A Fed az idén 6,5 százalékos GDP-növekedésre számít a decemberben jelzett 4,2 százalék helyett, jövőre pedig 3,3 százalékosra 3,2 százalék helyett. 

2023-ra viszont 2,2 százalékra mérsékelte a decemberben még 2,4 százalékos növekedési előrejelzését. Hosszabb távon a Fed továbbra is 1,8 százalékos éves GDP-növekedést vár.

Javulást vár a Fed a munkanélküliség alakulásában is, a ráta mostani előrejelzése alapján 4,5 százalékos lehet az idén a decemberben jelzett 5,0 százalék helyett. Jövőre a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékra mérséklődik, majd 2023-ban 3,5 százalékra. Decemberben 2022-re 4,2 százalékos, 2023-ra pedig 3,7 százalékos munkanélküliségi rátát prognosztizált a Fed.

Decemberben a Fed 1,8 százalékos inflációt jelzett az idei évre, ami jövőre 1,9 százalékra, a következő évben pedig 2,0 százalékra fokozódik. Ehhez képest az idei inflációs várakozását a célt meghaladó 2,4 százalékra emelte, a jövő évit 2,0 százalékra, a 2023-ast pedig 2,1 százalékra módosította. Hosszabb távon a 2,0 százalékos inflációs cél teljesülését várja a Fed.

Az irányadó dollárkamatra vonatkozó előrejelzésén a Fed nem változtatott a decemberihez képest, jelezve ezzel, hogy évekig a jelenlegi szint közelében tartott kamatszinttel számol.

A Fed által kiadott részletes közlemények itt és itt érhetőek el.