Tényleg kevesebb a magyar élelmiszer az üzletláncokban

2021.03.17. 18:02

Kevesebb a magyar élelmiszertermék a tíz legnagyobb kereskedelmi lánc üzleteiben – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felméréséből. A szakemberek csaknem 40 ezer áru adatait rögzítették – például húskészítmények, tejtermékek, tojás, méz –, amelyekből a hazai élelmiszeripar el tudná látni a magyar lakosságot megfelelő mennyiségű és jó minőségű élelmiszerekkel.

Az összkínálatban a magyar termékek aránya 70 százalék körüli, egy hat évvel ezelőtti felmérésben ez még 80 százalékot tett ki. 

A legnagyobb veszteséget a nagy hozzáadott értékű élelmiszerek (sajtok, sonkák, joghurtok, gyümölcslekvárok) szenvedték el, esetükben ma már a polcok több mint felén külföldi árucikkeket találhatunk.

Kapcsolódó

Ne egye meg az IKEA kétszersültjét, ha jót akar

Az etilén-oxid hatóanyag felhasználása tilos, mert fogyasztása megnövelheti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

A Nébih közölte: a magyar tulajdonú üzletláncoknál 75 százalék fölött jár a hazai élelmiszeráruk aránya, míg ez több külföldi hipermarketnél még a 70 százalékot sem éri el.