Ma nyit az ország egyik legnagyobb online állásbörzéje

2021.03.17. 08:38

Közel ezer állás és több, mint hétszáz foglalható interjúidőpont várja az álláskeresőket két napon át az ország legnagyobb múltú állásbörzéjén a  Műegyetemen. Ezúttal a legtöbb állásajánlat villamosmérnököknek szól, de a legkeresettebbek között vannak az informatikusok és a gépészmérnöki végzettséggel rendelkezők is. Az esemény ingyenes és nyitott minden hallgató, pályakezdő és felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállaló számára.

A járványhelyzetre való tekintettel idén is online rendezik meg az állásbörzét, amelyen több száz ajánlat közül válogathatnak az érdeklődők és fizikai kontaktus nélkül vehetik fel a kapcsolatot a vállalatok képviselőivel március 17-én és 18-án 10 és 17 óra között.

A kiállítók által kínált pozíciók pár kattintással szűrhetőek a www.muegyetemiallasborze.hu oldalon, ahol egyből jelentkezhetünk is az állásokra. Érdemes listázni az eredményeket, hogy a rendelkezésünkre álló idő alatt minél több céggel felvehessük a kapcsolatot. A kiválasztott vállalatokhoz célszerű interjú időpontot foglalni, ezáltal elkerülhető a várakozás és így 2 nap alatt több interjún vehetünk részt, mintha egyénileg több hónapon keresztül jelentkeznénk különböző állásokra

– tanácsolta Kiss Gergő szervező.

A legkeresettebb szakmák

Felsőfokú végzettséggel rendelkező tapasztalt munkavállalók 320, pályakezdők 247, hallgatók pedig 243 pozíció közül válogathatnak a rendezvényen. A legnagyobb kereslet az IT szektorban van: villamosmérnököknek 194, informatikusoknak 154 ajánlat szól. Gépészmérnököket 161, mechatronikai végzettséggel rendelkezőket 64 hirdetésben keresnek. Építő- és építészmérnökök 88-67 hirdetés közül válogathatnak, közel kétszer annyiból, mint tavaly. Műszaki menedzsereknek 73, közgazdasági és pénzügyi területen 71-40 pozíció nyitott. Természettudományi és vegyészmérnöki végzettségűeknek 28-29 állásajánlat szól. Járműmérnökök 40, közlekedésmérnökök 26, logisztikai mérnökök 21, autonóm járműirányítási mérnökök pedig 15 álláshirdetés között válogathatnak. A jellemzően kevésbé keresett bölcsészeknek és jogászoknak is több, mint 10 lehetőséget kínálnak a kiállítók.124 pozíció betöltéséhez pedig nem szükséges szakképzettség.

A résztvevő cégek száma nagyságrendileg 60 százalékkal csökkent a fizikai rendezvényekhez képest, de a kiállítók számát tekintve még így is az Online Műegyetemi Állásbörze az ország egyik legnagyobb online álláskereső rendezvénye. A kiállítók között van 6 fős mikrovállalat és több tízezer főt foglalkoztató multinacionális cég is. Ezeknél a munkaadóknál a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya szektortól függően 13–100 százalék közötti, átlagosan 61 százalék.

Az eddig inkább az álláskeresők számára előnyös munkaerőpiaci helyzet tavaly március óta drasztikusan megváltozott. Sok gyakornoki programot felfüggesztettek, rengeteg embert elbocsájtottak, munkahelyek, munkakörök szűntek meg. A vállalatok jellemzően továbbra is kivárnak, munkaerő-átcsoportosítással próbálják átvészelni a jelenlegi helyzetet, toborzási tevékenységet nem sokan folytatnak. Egy-egy meghirdetett pozícióra hatalmas a túljelentkezés, ezért egyre fontosabb, hogy az álláskeresők minden kínálkozó lehetőséget megragadva kitűnjenek a tömegből

– figyelmeztetett a szervező, hozzátéve, hogy a  sikeres álláskereséshez nélkülözhetetlen felkészülést ingyenes tanácsadásokkal segítik, és 17 céges előadás is szerepel a programban. Az esemény nyitott bárki számára, aki aktívan állást vagy gyakornoki pozíciót keres, esetleg csupán tájékozódni szeretne a munkáltatók igényeiről és a könnyebb elhelyezkedés feltételeiről.