Egy bankkártyányi műanyagot fogyasztunk hetente

2021.03.18. 11:46 Módosítva: 2021.03.18. 11:47

A hulladékmentes életet támogató Humusz Szövetség (HSZ) idén harmadik alkalommal hirdette meg márciusi műanyagböjtjét. A környezetvédő szervezet a WWF 2019-es felmérésére hivatkozva azt írja közleményében: heti szinten egy bankkártyányi műanyagmennyiség jut a szervezetünkbe, de nemcsak minket fenyeget a műanyagáradat, hanem a többi élőlényt is. A tengerpartokon található hulladékok 85 százaléka műanyag, így nem meglepő, hogy az előrejelzések szerint 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint a hal.

A szövetség szerint hiába az Európai Unió egyszer használatos műanyagokra vonatkozó irányelve, az előrejelzések szerint a műanyagtermelés csak fokozódni fog. Mivel a műanyagok 99 százalékát fosszilis energiahordozókból állítják elő, a műanyaghasználat csökkentése a klímakrízis megoldásában is jelentős szerepet játszhat.

A HSZ nem akarja eltörölni a föld színéről a műanyagból készült termékeket, hiszen sok esetben bizonyulnak hasznosnak, sőt életmentőnek is. Viszont az egyszer használatos műanyagok megterhelik a környezetet:

műanyag zacskókból világszerte percenként egymillió darabot, míg műanyag szívószálakból félmilliárdot használunk el naponta.

A szervezet ezért csökkenteni szeretné az alkalmazásukat – főképp az egyszer használatos műanyagokét.

A műanyagböjtkampánnyal a Humusz Szövetség szeretne minél több információt adni a hulladékkezelésről, a műanyaglobbi kísérleteiről (greenwashing). A kampányt a Humusz Szövetség honlapján, Facebook-, valamint Instagram-oldalán lehet követni.