Szijjártó Péter: Tavaly megdőlt a beruházási rekord

2021.03.19. 12:21

Beruházási rekordot döntött tavaly Magyarország, a koronavírus-járvány okozta kihívások ellenére − jelentette ki Szijjártó Péter pénteken Győrben, ahol versenyképesség-növelő támogatási okiratot adott át a Pannon Tools Kft.-nek. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: 1494 vállalat kötelezte el magát fejlesztések mellett.

A mintegy hetven embert foglalkoztató, szerszámokat és alkatrészeket gyártó Pannon Tools Kft. 125 millió forintos kapacitásnövelő beruházását a kormány 41 millió forinttal támogatja. Így mintegy negyven százalékkal nő a magyar családi tulajdonban lévő cég kapacitása, amely mások mellett a Rábának, az Audinak, az Alpine-nak és a Suzukinak is beszállítója.

Kitért arra is, hogy Győr-Moson-Sopron megyében 63 vállalat 45 milliárd forintnyi beruházást hajt végre, amivel 14 500 ember munkahelyét védik meg.

Az export ismét százmilliárd euró fölé ment, amellyel a világon a 34. legjobb teljesítményt nyújtotta Magyarország, mindezt úgy, hogy a lakosságszámot tekintve csak a 94. helyen áll. Emellett ma már ismét annyian dolgoznak az országban, mint a járvány előtt − tette hozzá a miniszter.

A kormány minden idők „egyik legrobusztusabb” beruházási támogatási programját indította el azon vállalatok számára, amelyek vállalják, hogy nem bocsátanak el egyetlen munkavállalót sem, emellett fejlesztenek − hangsúlyozta Szijjártó Péter.