Most akkor mikor és kinek jár a védettségi igazolvány?

P 5372
2021.03.19. 18:53
A kormány vélhetően a legutóbbi, nyitásról szóló nemzeti konzultáció eredményére vár, ezért nem mondja el, pontosan mire jogosít fel, vagy épp milyen mentességet ad a koronavírus elleni védettséget bizonyító igazolvány. Összegyűjtöttük az eddig tudható információkat.

A kormány még február 11-én döntött hivatalos nevén a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. Egy Magyarország-specifikus, itthon érvényes okmányról van szó, amely nem összekeverendő az utóbbi időben sokat emlegetett nemzetközi vakcinaútlevéllel.

A koronavírus elleni védettséget igazoló vakcinapasszport egyelőre az ötlet szintjén mozog, amellyel az elképzelések szerint például az Európai Unión belül lehetne utazni, repülni. Az uniós oltási igazolvány, hivatalos nevén a digitális zöld tanúsítvány létrehozására egyelőre javaslatot tett az Európai Bizottság.

Nekünk addig is itt van a saját, magyar gyártmányú védettségi igazolványunk, amellyel kapcsolatban az Index összegyűjtötte az eddig megismerhető összes legfontosabb tudnivalót. 

Hivatalosan mikor kaphatok koronavírus elleni védettségi igazolványt?

A kormányrendelet alapján háromféleképpen lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget. 

 1. Ha megkaptam a védőoltást.
 2. Vagy igazoltan átestem a koronavírus-fertőzésen.
 3. Ha vélhetően átestem a fertőzésen, de akkor nem tudtam erről, vagy nem készült teszt, ám az utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy voltam korábban koronavírusos.

Ha valaki megkapta a védőoltást, külön már nem kell igényelnie az igazolványt, az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát.

Abban az esetben, ha igazoltan átestem a koronavírus-fertőzésen, a felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. Ez hivatalosan az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor a korábbi pozitív eredmények után már negatív volt a PCR-tesztem vagy az antigéngyorstesztem.

Ha csak egy pozitív tesztem volt, de több nem készült, mert például már tünetmentes vagy enyhe tünetes voltam az otthoni karanténban, akkor a teszt utáni tizedik nap a felgyógyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő hat hónap.

A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön nem kell kérni. 

Hogyan juthatok védettséget igazoló kártyához, ha vélhetően átestem a fertőzésen?

Ekkor is igazolhatom a fertőzésen való átesést ellenanyag-vizsgálattal.

Ilyenkor a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras, melynek összege 11 ezer forint – írja a kormány.hu. Pluszköltségként ki kell fizetnem a védettségi igazolvány kiállításnak 3000 forintos összegét is. Az eredményről ekkor a laboratórium állítja ki a igazolást, amelynek szolgáltatásait igénybe vettem. (Ha már nincs ellenanyag a véremben, akkor nem kaphatom meg az igazolványt.)

Amennyiben az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött voltam, a védettségi igazolvány érvényessége négy hónap. A védettségi igazolványt elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.

Oltakozás után meddig érvényes a védettségi igazolvány?

Egyelőre a szakemberek sem tudják pontosan, hogy meddig védenek a koronavírus elleni vakcinák, de fél évig biztosan. Az igazolványban szerepel a beoltás dátuma. Ha valaki meggyógyult, és ezért élvez védettséget, a fertőzöttség végétől fél éven át tart a védettség – mondta el a legutóbbi, csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Mi szerepel pontosan az oltási igazolványon?

Ahogy az Index is hírt adott róla korábban, március elejétől kezdte el kézbesíteni a posta az első vakcinaigazolványokat. 

Ami a plasztikkártyán szerepel:

 • a tulajdonos neve;
 • az útlevélszáma;
 • a személyazonosító igazolvány száma;
 • az oltás ideje;
 • a kártya sorszáma;
 • a fertőzésből történő felgyógyulás igazolásának esetén az igazolvány érvényességének dátuma;
 • QR-kód, amit leolvasva jelenleg az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) kezdőoldalára jutunk el.

A kártya hátoldalán az a szöveg szerepel, hogy a vakcinaigazolás csupán útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal együtt érvényes, valamint az, hogy másra nem átruházható.

Az oltás típusa azonban nem szerepel a védettséget igazoló magyar okmányban. Többen ezzel kapcsolatban aggodalmukat fejezték ki, hogy a magyar plasztikkártya így nem lesz érvényes az EU-ban.

Mire való a védettségi igazolvány? Mit nyerünk, mire vagyunk jogosultak egy ilyen kártya birtokában?

Erről továbbra sem áll rendelkezésre további információ, a kormány egyelőre nem döntötte el, hogy pontosan mire jogosít fel, vagy épp milyen mentességgel jár majd az oltásigazolvány.

Gulyás Gergely még egy január eleji kormányinfón vetette fel, hogy a védettséget élvezőkre például nem vonatkozna az este 8 utáni kijárási korlátozás, ám ez máig csupán ötletszerű felvetés maradt, konkrét szabályként azóta sem került bevezetésre. 

Gulyás Gergely a március 11-i kormányinfón egy olyan példát is felhozott, hogy felmentést kaphatnának a hatósági karanténkötelezettség alól azok, akik védettségi igazolvánnyal bírnak. Ám egyelőre erről sem született konkrét kormányzati döntés.

Várhatóan a kormány itt a legutóbbi, újranyitásról szóló tegnap lezárult nemzeti konzultáció eredményeire, és a kitöltők véleményének összegzésére vár. 

Ebben egész pontosan a következő kérdés szerepelt a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban:

Azok, akik beoltatják magukat vagy átestek a betegségen, védettségi igazolványt kapnak. Vannak, akik támogatják, hogy az ilyen igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól. Ön mit gondol erről?

A felvetést a kitöltők támogathatták vagy ellenezhették.

Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádiónak adott ma reggeli interjújában elmondta, lesznek olyan szakaszai a nyitásnak, amikor a védettségi igazolvánnyal több szolgáltatás lesz elérhető.

Már az első oltás után jár a védettségi igazolvány, vagy meg kell várni a másodikat?

A március 11-én tartott Kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva fejtette ki Gulyás Gergely, hogy függetlenül attól, ki melyik típusú vakcinából kap, már az első oltás után jár az új okmány.

A miniszter akkor hozzátette, akit márciusban beoltanak, még ebben a hónapban meg is kapja az igazolványát. Kiderült, hogy már az első Astra Zeneca-vakcinával való első oltás után is küldik a plasztikkártyát, hiába kell ennél az oltástípusnál újabb 12 hetet várni a második dózisra.

Mi a teendő akkor, ha valami nem stimmel a vakcinaigazolványommal?

Erre van egy külön űrlap, a Koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentés e-papírt kell kitölteni és elektronikusan beküldeni.

Kapcsolódó

Érheti hátrány azt, akinek nem lesz védettségi igazolványa?

Oltottak és nem beoltottak közötti esetleges hátrányos megkülönböztetésről kérdeztük Jóri András ügyvédet, volt adatvédelmi biztost.

Ha ön a fentiekkel szemben mást tapasztalt, vagy úgy érzi, hogy indokolatlanul kapott, vagy épp jogosult lenne, de mégsem kapott koronavírus elleni védettségi igazolványt, akkor ne habozzon, az alábbi e-mail-címre küldje el történetét: indexugyelet@mail.index.hu .

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index) • Hírek
 • Babaváró hitel