Több szállásadó már feladta a küzdelmet

5K8A7957
2021.03.22. 14:20

Továbbra sem túl rózsás a turizmusban, vendéglátásban dolgozók helyzete, sőt a bizonytalanság egyre nagyobb aggodalmat kelt. Nem tudják, meddig maradnak a mostani korlátozások, mikor várható enyhítés, és csak kapkodják a fejüket a napról napra változó hírek hallatán. Sokan már a tartalékaik utolsó morzsáit használják fel, hogy életben tartsák üzletüket.

Így vannak ezzel az egyéni vállalkozóként működő szállásadók is, akik néhány szobás apartmanház, vendégház kiadásából tartják fenn magukat. Nyugtalanságuk érthető, elvégre az elmúlt egy évben csak hat hónapot tudtak dolgozni (május közepétől november közepéig), a többiben csupán vegetáltak.

Üzleti utazókat lehetne fogadni, de évente egyébként is csak néhányan jönnek hozzánk, inkább szállodába mennek. Mi a turistákból tartjuk fenn magunkat, ők viszont november közepe óta nem jöttek a korlátozások miatt. Azóta gyakorlatilag nincs forgalom, holott a vendégház üzemeltetése az egyedüli bevételi forrása a családomnak. Ráadásul márciusig a katát is fizetni kellett, támogatást pedig egyáltalán nem kaptunk az elmúlt hónapokban. A sorsunkra lettünk hagyva

– mondta az Indexnek egy egyéni vállalkozó, aki Egerben üzemeltet néhány szobás vendégházat.

A vállalkozó hozzátette, egy évvel ezelőtt még nem okozott különösebb problémát, hogy két hónapra be kellett zárni, pláne, hogy az állam akkor segítséget nyújtott, így pályázni tudtak a szobánkénti egymillió forintos felújítási támogatásra, igaz, a működést nem tudták belőle finanszírozni, mivel a felújításra kellett fordítani.

Emellett a nyári szezon is jól alakult, és bár a külföldi turisták elmaradtak, a belföldi turizmus dübörgött. November óta viszont pang az üzlet.

A foglalásokat le kellett mondani és vissza kellett fizetni, pedig karácsonyra és szilveszterre telt házat vártunk. Alkalmazottaim nincsenek, így bérkompenzációt sem tudok igényelni. Igaz, felfüggeszthetném a tevékenységemet, de akkor társadalombiztosítási ellátás nélkül maradnék. Csak a tartalékokból tudunk fennmaradni, de azok is végesek

– mondta az egri vállalkozó, aki szerint már nem lehet sokáig bírni, és ha május környékén korlátozottan sem tudnak nyitni, akkor nem látnak esélyt arra, hogy nekiinduljanak a szezonnak.

A vállalkozó szerint már sokan feladták a küzdelmet, többen eladásra kínálják szálláshelyüket, a bizonytalanság pedig csak tetézi a helyzetet, mivel nem tudják, meddig marad a mostani állapot.

(Borítóképünk illusztráció! Fotó: Németh Sz. Péter / Index)