Matolcsy elárulta, mit tart kudarcnak

2021.03.22. 17:52 Módosítva: 2021.03.22. 17:52

Összegzett Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint az utóbbi három évtized viszonylatában a summázatot eredményekre és kudarcokra érdemes bontani. Az MNB csúcsvezetője úgy látja, eredmény, hogy Magyarország teljes mértékben integrálódott a Nyugathoz, politikai-társadalmi stabilitás és kezelhető pénzügyi egyensúlytalanság jellemezte az elmúlt 30 évet. A piaci átmenet igen jelentős társadalmi, ezen belül foglalkoztatási áldozattal ment végbe, de ezt ledolgozta az ország.

Magyarország az export szempontjából „középhatalommá” vált, döntően a külföldi működőtőke-beruházásoknak köszönhetően.

Az exportágazaton belül húzó területeket sikerült kialakítani: autógyártás, turizmus. Magyarország rátalált a gazdasági növekedés és a pénzügyi egyensúly együttes receptjére, olvasható a novekedes.hu portálon.

Kapcsolódó

Matolcsy: Magyarország ma nem rendelkezik egységes és világos jövőképpel

A jegybank elnöke úgy látja: Magyarország nem rendelkezik hosszú távú versenyképességi programmal, s ezt gondozó hatékony intézményi hálóval.

A jegybank elnöke úgy véli: kudarc, hogy a digitális átállásban középszerűen teljesítünk.

Ahogyan az is, hogy a magyar felsőoktatás legfeljebb a középmezőnyben teljesít, az egészségipar pedig messze képességei és lehetőségei alatt produkál. Matolcsy szerint még nem születtek meg a vezető magyar technológiák, nem jöttek létre a dinamikus térbeli motorok, a városrégiók, illetve nem rendelkezünk egy hosszú távú, fenntarthatóságra épülő versenyképességi programmal sem. Az MNB-elnök szerint az elmúlt 30 év kudarcai a következő évtizedek sikeres felzárkózásának tartalékait is jelentik.