Rengeteg építőipari dolgozót foglalkoztattak feketén tavaly

2021.03.23. 10:12

A építőiparban a legelterjedtebb a feketefoglalkoztatás, de az éttermi dolgozók ötödét sem jelentették be – derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkaügyi ellenőrzéseinek jelentéséből. Ez alapján 

tavaly a munkaügyi hatóság 13 192 munkáltatót ellenőrzött, és a vizsgálatok során a foglalkoztatók 71 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzött munkavállalók  – 64 296 fő – 64 százalékát érintették.

A tapasztalatok szerint továbbra is meghatározó a feketefoglalkoztatás, amely a vizsgált munkavállalók 15 százalékát érinti, ez 9 644 fő. Hozzáteszik, hogy bár az ellenőrzéssel érintett munkavállalókhoz viszonyítva a feketén foglalkoztatottak aránya csökkent 2019-hez képest, az építőiparban eléggé eltolódtak az arányok, ugyanis ott a feketén foglalkoztatottak aránya 2019-hez képest több mint tíz százalékkal – 37-ről 48 százalékra – nőtt.

Megjegyzik azonban, hogy ez valószínűleg azért következhetett be, mert az építkezéseknek nem kellett a járvány miatt leállniuk, így ott folyhatott a legtöbb ellenőrzés is.

A  feketefoglalkoztatás ágazatok közötti megoszlása tekintetében 10 százalékot tett ki a vendéglátás, az egy évvel korábbi adat pedig 8 százalék volt. 

Hozzátették, hogy a vendéglátásban negatív a tapasztalat, mivel az ágazaton belül az ellenőrzött munkavállalók közel 19 százalékát, azaz 927 főt foglalkoztattak feketén, ennél viszont csak 2017-ben volt magasabb a feketén foglalkoztatottakra vonatkozó adat.