Itt az iparkamara részletes javaslata Orbán Viktornak az újranyitásról

D MTI20201108001
2021.03.23. 18:13
A védettségi kártya belépőt jelentene az éttermekbe és a szállodákba is.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) ma egyeztetett a miniszterelnökkel a kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítása érdekében. Az MKIK több szektorban az úgynevezett négyzetméter-alapú újranyitást javasolja.

Az MKIK teljes mértékben elkötelezett az emberi élet megóvása iránt azzal, hogy ezt kísérnie szükséges egy jól strukturált gazdasági újraindítási tervnek, amely magában foglalja az üzletek és szolgáltatások gyorsabb ütemű, célzott és rendkívül felelősségteljes megnyitását. Az MKIK ezen javaslata összhangban áll valamennyi EU-tagállam gyakorlatával, intézkedéseivel

– olvasható a lapunknak elküldött közleményben. Orbán Viktor miniszterelnök kedden Facebook-oldalán közölte, hogy a kamara képviselőjével tárgyal. Mint fogalmazott, harcosak, újranyitást akarnak. Azonban, mint mondta, meg kell érteniük, hogy az életvédelem szempontja az első. Amíg minden 65 év fölötti, oltásra regisztrált honfitársunkat nem oltottuk be, addig az újraindítást nem kezdhetjük meg, hiszen ők közvetlen életveszélyben vannak – fogalmazott a miniszterelnök. 

Az MKIK közleményében olvasható, hogy a kamara a kiskereskedelmi üzletek esetében javasolta, hogy az említett szektorban egy úgynevezett négyzetméter-alapú újranyitás valósuljon meg a következők szerint:

  • az üzlethelyiségek esetében 5–10 négyzetméterenként csupán egy vevő tartózkodhat az üzletekben. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre.
  • A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, tekintettel arra, hogy azok működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. Ezen üzletek esetében is a négyzetméter-alapú korlátozások betartása lenne irányadó. Ezenkívül a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasoljuk, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni.
  • A higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgáltatóhelyekre történő belépést követően ellenőrzött módon kerüljön sor a kézfertőtlenítésre.
  • A fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (például fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő stb.), amikor üzlethelyiségben végzik a szolgáltatást, a kereskedelemhez hasonlóan a négyzetméter-alapú szabályozás alkalmazását javasoljuk, ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal – például ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata stb., amelyek teljes körű teljesítése esetén lehet nyitni.

A kamara javasolja továbbá a védettségi kártyával rendelkező személyek szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférésének biztosítását, akár úgy is, hogy a védettségi kártyával rendelkező személyek a vendéglátói és turisztikai szolgáltatásokat igénybe tudják venni. A fentieken túl az MKIK azonban nem javasolja az egyéni vásárlókra vonatkozó, üzleten belüli tartózkodási idősáv fenntartását.

Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, a kamara javaslatairól tárgyalni fog holnap a kormány. Mint megírtuk, a kormányfő korábban a családügyi civil szervezetekkel tanácskozott az Egyszülős Központ budapesti épületében az újranyitás folyamatáról.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével tanácskozik a karmelita kolostorban 2020. november 8-án.  Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)