Nőtt a szabadalmak száma Magyarországon

2021.03.23. 08:12

Tavaly év végéig 5 százalékkal nőtt a hatályban lévő szabadalmak száma Magyarországon az egy évvel korábbi adatokhoz képest. 

A Világgazdasággal a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) közölte, hogy decemberben összesen 33 566 szabadalmat tartottak nyilván. Ezen belül a Magyarországra hatályosított európai szabadalmak száma 7 százalékkal 31 870-re emelkedett, eközben pedig a nemzeti úton megadott szabadalmak száma 2209-ről 1696-ra csökkent. 

Ezek mellett az Európai Unió szintjén, illetve világszerte is növekszik a szabadalmak száma. Az Európai Unió teljes területére oltalmat biztosító európai uniós védjegyből (EU Trade Mark) már mintegy 1,8 milliót engedélyeztek Magyarországon is, világszerte pedig 275,9 ezer új bejelentést regisztrált a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO). 

A magyar hatáskörben engedélyezett szabadalmak 34 százaléka a gyógyszeriparhoz köthető, ez megelőzi az egyéb berendezés és a műszerek (11, illetve 9 százalék) kategóriáját. A gyógyszeripar tekintetében a Bayer gyógyszergyártó csoport tagjain kívül a Richter Gedeon (53) és az Egis (41) rendelkezik a legtöbb szabadalommal. 

Mindezek mellett a Magyarországban érvényben lévő szabadalmak jogosultjainak 97 százaléka külföldi: 24 százalékuk amerikai, 19 százalékuk német, őket pedig a svájciak (7 százalék), a franciák (6 százalék), a japánok (5 százalék) és az olaszok (5 százalék) követik a listán. A vállalatokat tekintve a legtöbb, Magyarországon hatályos szabadalommal a Qualcomm, az Ericsson, a Philip Morris, a BASF, a Novartis, az LG, az Apple, a Huawei, a Bayer és a Hoffmann-La Roche rendelkezik.