Harmincezernél is több vállalkozás csődölhet be az újranyitás előtt

2021.03.24. 21:25

Becsődölt négy nagyobb kiskereskedelmi lánc, és a százötezer kisvállalkozás húsz-harminc százaléka nem fog tudni újranyitni – mondta el az ATV Híradónak a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesületének alapítója, Kalovits Gábor. A szakember szerint ez azért aggasztó, mert a kereskedelmi szektor a teljes magyar munkaállomány több mint nyolc százalékát teszi ki.

660 ezren dolgoznak a szektorban, ebből 360 ezren a kiskereskedelemben. 

Az alapító arról is beszélt, hogy tudomása szerint már az összes vállalkozás felélte tartalékait, és ha nem érkezik segítség, a közeljövőben

tömeges elbocsátási hullám indulhat meg.

Az biztosan tudható, hogy március 29-ig nem lesz nyitás, ám arról van információ, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara négyzetméter-alapú korlátozások bevezetéséről tanácskozott a kormánnyal – tette hozzá. A Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesületének alapítója kifejtette, hogy ha tovább húzódik ez a helyzet, annál valószínűbb, hogy a piaci szereplők tíz, húsz, harminc százaléka nem fog tudni újranyitni. Ez a legrosszabb esetben csaknem harminckétezer vállalkozást jelent.

A szakember arról is tájékoztatott, hogy tárgyaltak már a kormánnyal, és a nyitás bármely formájának örülnének, ami forgalmat generálna, például egyirányúsítanák a plázák folyosóit, valamint jó ötletnek tartják a területalapú vevőszámot.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is hasonló megoldásokról ötletelt, általános boltzár helyett négyzetméter-alapú korlátozást vezetne be: szerintük az üzlethelyiségek esetében öt-tíz négyzetméterenként egy vevő tartózkodhatna, száz négyzetméter feletti üzletekben egy vásárlóra tizenöt-húsz négyzetméter jutna.

A plázákban is a négyzetméter-alapú korlátozások betartása lenne az irányadó. Az üzleten belüli tartózkodási idősáv fenntartását viszont nem javasolják.