Ármin, Pálma
9 °C
28 °C

Beoltják a pedagógusokat

DBZOL20210317018
2021.03.25. 13:41
Úgy tűnik, a kormánynál értő fülekre talált a pedagógusokat képviselő szakmai szervezetek egyre hangosabb követelése, miszerint soron kívül oltsák be azokat a dolgozókat, akik gyerekekkel foglalkoznak.

Amint eléri itthon a két és fél milliót a koronavírus ellen beoltottak létszáma, egy héten belül országosan megnyitják a bölcsődéket, az óvodákat és az iskolákat. Beleértve a középiskolákat is, amelyek november 11-től tértek át a 14 év feletti diákok számára a digitális oktatásra – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely.

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez azt jelenti, hogy a szerdai kormányülésen született döntés értelmében:

az általános iskolák nyitásának legkorábbi időpontja április 12, illetve április 19 lehet.

A miniszter azzal indokolta az időpontokat, hogy kell egy hét felkészülési idő, részben arra, hogy beoltsák a pedagógusokat.

A tanárok oltása ugyanúgy önkéntes alapon, regisztráció után fog történni, ahogy az országban mindenki másé. A bölcsődei dolgozókat is ugyanúgy be fogják oltani, ha kérik – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Újságírói kérdésre válaszolva kiderült az oktatást érintő ügyek sorában, hogy a kormány továbbra is számol a tavaszi érettségik megtartásával. Május elején az írásbeli, június elején pedig az szóbeli vizsgák zajlanak majd. (Azaz az első koronavírus-hullám gyakorlatától eltérően, a járványhelyzetre hivatkozva az idei szóbeli érettségi vizsgák nem maradnak el.)

Váratlan fordulat a pedagógusok oltása?

Ahogy sokáig, a kormány még ezen a héten kedden is azt az álláspontot képviselte, hogy nem veszik előre a pedagógusokat az oltási sorban. Vagyis ugyanúgy, mint az oltásra jelentkező magyar állampolgárok többségét, életkoruknak, valamint egészségügyi állapotuknak megfelelően sorolják be őket az oltási sorrendbe, jutnak koronavírus elleni vakcinához.

Részben az oktatásért is felelős Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) minisztere kedden képviselői kérdésre azt válaszolta a parlamentben, hogy nem jár elsőbbség a pedagógusoknak. Ezzel szemben az is a héten derült ki Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnökének elmondása alapján, hogy ők javasolták a kormánynak a pedagógusok soron kívüli oltását.

Horváth Péter és kollégái többek között azzal érveltek, amikor a kormánnyal tárgyaltak, hogy az iskolák mielőbbi újranyitása egy egész társadalom érdeke, hiszen csak akkor tud a szülők egy jelentős része dolgozni, ha rendelkezésre állnak az oktatási intézmények.

Mára egyértelművé vált, hogy

a kormánynál megértő fülekre talált a pedagógusokat képviselő szakmai szervezetek egyre hangosabb követelése, miszerint soron kívül oltsák be azokat a dolgozókat, akik gyerekekkel foglalkoznak.

Hiszen ez fokozott veszélynek teszi ki őket, az oktatási intézmények pedig potenciális vírusterjesztő gócpontok lehetnek.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hétfőn konkrétan már arról beszélt az Indexnek, hogy a pedagógusok akár a munkát is megtagadják, ha nem lesz oltás, nem történik érdemi lépés az ügyben.

A PDSZ azt is hozzátette, hogy a március 8-tól elrendelt újabb iskolazár, és digitális oktatásra való átállás mellett számos szülő nem tudja megoldani az otthoni munkavégzést, ezért igénybe veszi a kormány által végül biztosított óvodai, iskolai ügyeletet. Így az ügyeletet biztosító pedagógusok a frontvonalban maradtak, minimális védelem nélkül – figyelmeztet a szakmai szervezet.

Nem hivatalos adataik szerint eddig 60 pedagógus halt meg koronavírus-fertőzésben – erről szerdán tájékoztatott a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a másik nagy hazai oktatási érdekvédelmi szervezet. Ők kollégáikkal nagy egyetértésben úgy vélekednek, hogy addig nem lehet megnyitni az iskolákat, amíg nincsenek beoltva a pedagógusok.

Kapcsolódó

Vágóhídon az oktatás?

Nem kapnak oltási elsőbbséget a pedagógusok.

(Borítókép: A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként fertőtlenítést végez a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának katonája a fővárosi Patrona Hungariae Óvoda Általános Iskola Gimnázium Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolában 2021. március 17-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)