Rekordjáról faggattuk az egy nap után visszahívott miniszteri biztost

D NOE20191202027
2021.03.26. 16:31
Kaderják Péter január elején még államtitkár volt, majd egy kitérővel a miniszteri biztosi székbe pottyant, ahol egy egész napot sem töltött el. Miniszteri főtanácsadóként folytatja. A nem mindennapi hullámvasútról kérdeztük a Fidesz energiastratégáját.

Kaderják Péter 2018 óta töltötte be az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkári posztot, ám mivel egy kormányzati döntés átszervezte az államtitkárságot, január 15-én véget ért a megbízatása. A Fidesz-alapító Kaderjákot szekértáboroktól függetlenül profinak tartják. Tipikusan olyan szakpolitikusnak, aki a színfalak előtt keveset beszél, ám annál többet dolgozik mögöttük, és ha szükségesnek tartja, saját pártja döntéseit, például a rezsicsökkentés megvalósítását is nyíltan kritizálja.

Így nem meglepő módon az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető Palkovics László március 15-től új feladattal bízta meg: miniszteri biztosként az volt a küldetése, hogy alkossa meg a magyar akkumulátoripar fejlesztési stratégiáját, és támogassa a Magyar Akkumulátor Szövetség megalakulását. Feladatát azonban csupán néhány órán át láthatta el.

A március 19-én a Hivatalos Értesítőben 17/2021. szám alatt megjelent utasítás alapján Palkovics László március 15-i hatállyal visszavonta a kinevezését.

A meglepő fordulatról magát Kaderják Pétert kérdeztük.

Az évtizedek óta energiaügyekkel foglalkozó szakember elmondta: amikor az államtitkári posztról visszahívták januárban, Palkovics László felkérte zöldgazdaságért felelős főtanácsadónak. A feladatkörei közé tartozott az akkumulátorstratégia kidolgozása, a hidrogéngazdálkodással kapcsolatos és energiahatékonysági ügyek, vagy épp a hazai áramtermelés karbonmentesítésének megtervezése.

Szijjártó Péter azonban január 29-én bejelentette, hogy Dél-Korea legnagyobb energetikai-vegyipari vállalata, az SK Innovation a két komáromi üzeme után a harmadikat Iváncsán építi fel. A 2,3 milliárd dolláros befektetéssel felépülő akkumulátorgyár lesz Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházása.

A kormány szerette volna illusztrálni, hogy a lehető legkomolyabban veszi a beruházást, és mivel az akkumulátorfejlesztési stratégiával is ő foglalkozott, Kaderják Pétert kérték fel az akkumulátor-iparág fejlesztéséért felelős miniszteri biztosnak. Ennek részeként feladatul kapta, hogy felügyelje, minden rendben halad-e az SK-beruházás körül.

Nekikezdtem a munkának, de hamar rájöttem, hogy nem rám szabták. Ez leginkább egy projektvezetői feladat, nem pedig stratégiaalkotásról szól. Ezért leültem Palkovics László miniszter úrral, és kértem, hogy változtassunk

– magyarázta az Indexnek Kaderják Péter. Hangsúlyozta, közte és a miniszter között nem volt súrlódás, ugyanolyan jó kapcsolatban vannak, mint korábban. Ennek köszönhetően a szakember visszatér oda, ahonnan januárban indult: energiaügyi főtanácsadóként továbbra is az akkumulátorstratégián dolgozik, és a fent felsorolt témák tartoznak hozzá.

Lehet, hogy megdöntöttem a legrövidebb ideig regnáló miniszteri biztos rekordját. Talán nem a legmegfelelőbb módon kommunikáltuk a váltást, de a lényeg, hogy nincs semmiféle furcsaság a háttérben

– nyugtázta a régi-új miniszteri főtanácsadó.

Hogy a biztosi poszton ki lesz az utódja, egyelőre nem nyilvános.

(Borítókép: Palkovics László és Kaderják Péter 2019. december 2-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)