Munkaerőhiánnyal néznek szembe a szállodások

2021.03.29. 06:46

Százmilliárdokban kell mérni a veszteséget csak a szállodaiparban, a kereskedelmi szálláshelyeken, és akkor még nem esett szó a vendéglátóiparról – mondta az Inforádiónak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Drámai az árbevételek visszaesése a szállodaiparban, miután tavaly november óta szinte teljes a zárlat, és kizárólag üzleti ügyben utazókat, illetve oktatásra érkező vendégeket lehet fogadni – fogalmazott Flesch Tamás, hozzátéve, hogy mintegy 90-95 százalékos visszaesés tapasztalható, beleértve az idei év első három hónapját is. 

Úgy véli, hogy

az újranyitás egyik legnagyobb kihívása a munkaerőhiány lesz, ugyanis a turisztikai szektorban foglalkoztatottak mintegy fele lett kényszerű pályaelhagyó az elmúlt évben.

„A 400 ezer emberből nagyjából 200 ezer nem dolgozik momentán az ágazatban, az újranyitáskor pedig majd fokozatosan kell visszavenni a dolgozókat” – mondta Flesch Tamás. A szállodaszövetség azzal kalkulál, hogy erős lesz munkaerőhiány, és nem kizárt, hogy komoly drágulás is lesz, ami mind-mind meg fogja nehezíteni az újranyitást, hiszen „már így is ki vannak véreztetve a szektor szereplői”.