Ez a poszt a következő Percről percre része:

Súlyosan, rapidan zajlanak a megbetegedések

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jelenleg annyit lehet tudni a Janssen-vakcinák szállításáról, hogy az ígéreteknek megfelelően április második felében érkezik 1800 adag oltóanyag – részletezte Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva.

    Azt is elmondta, hogy Magyarország az adatszolgáltatáson nem változtatott, ami azt jelenti, hogy mindenki, aki igazoltan koronavírus-fertőzött, koronavírus-elhunytként van számontartva. 

    Abban az esetben is, ha a közvetlen halál oka nem a fertőzés volt, hanem valamilyen egyéb alapbetegség. 

  • Az egészségügyben dolgozók emberfeletti munkát végeznek. Nagyon magas a lélegeztetett betegek száma, mindenkinek mindent meg kell tennie, hogy csökkentse az intenzív osztályokon lévő terhelést – mondta újságírói kérdésre válaszolva a tiszti főorvos. Ismételten az egyéni védekezés fontosságát nyomatékosította. 

  • Az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásait követjük az AstraZeneca védőoltása kapcsán, folytatjuk az alkalmazási előirat szerint a vakcinázást – válaszolta Müller Cecília. 

  • Az eddig regisztrált másfél millió, 65 évnél idősebb személy több mint kétharmada, 78 százalékuk már meg is kapta az oltást – válaszolta újságírói kérdésre Müller Cecília. Rövid időn belül véget érthet a regisztráltak immunizálása. 

  • Müller Cecília tájékoztatott arról is, hogy a háziorvosoknak a vezető kollégák elkészítették azt az ajánlást, amely abban segít, hogy milyen sorrendben oltsák a praxisukban lévő krónikus betegeket. Részletezte, hogy a regisztráltakat is sorrendbe kell állítani, hiszen egy időben nem áll rendelkezésre korlátlan mennyiségű oltóanyag, ezért először azokat kell beoltani, akik a legnagyobb veszélynek vannak kitéve.

    A kórelőzmények a háziorvosoknál vannak, így ők tudják, hogy először kiket kell védelemben részesíteni 

    – magyarázta a tiszti főorvos, és hozzáfűzte, hogy a 80 év felettiek körében bizonyos korcsoportokban már a 90 százalékot is eléri az átoltottság, azonban az életkori szempontok mellett figyelembe kell venni a krónikus betegségeket is,

    így az ajánlás első csoportjában vannak az idősek, a várandósok és azok is, akik immunszupresszív kezelést fognak kapni – Itt említette még a transzplantáción átesetteket is. 

    A második csoportba sorolják a cukorbetegeket, illetve az extrém, kóros elhízásban szenvedőket is, hiszen jelentős többletkockázatot hordoznak a koronavírus lefolyása szempontjából.

    A harmadik csoportba azokat sorolják, akiknél fészekimmunitást szeretnének elérni, ami azt jelenti, hogy ha valaki otthon van, és védtelen, ne vigyék haza a fertőzést a vele egy háztartásban élők. 

    A negyedik prioritási szinten az összes egyéb típusú légzőszervi, szív- és érrendszeri, valamint neurológiai megbetegedéseket említette az országos tiszti főorvos. 

  • Az idősotthonokban élők 80 százalékát már átoltották – mondta Müller Cecília. Összehasonlították a 2020. évi 46–47. heti és a 2021. évi 9–10. heti fertőzésszámokat az intézményekben, szociális otthonokban. Mintegy 96 százalékkal kevesebb a lakók, 92 százalékkal pedig a dolgozók megfertőződése márciusban, mint tavaly novemberben, a második hullám felszálló ágában volt. Vagyis hatott a védőoltás – összegezte Müller Cecília. 

    A tiszti főorvos beszámolt arról, hogy kórházi ápolásra novemberben az idősotthonok lakóinak 15-20 százaléka szorult, míg most ennél jóval kevesebb, 10 százalék alatti az arány. 

    86 százalékkal csökkent márciusban az idősotthoni halálozások száma a novemberben tapasztalthoz képest. Az országos átlag azonban ehhez képest romlik, most 14 százalékra nőtt. 

  • Naponta kapnak dicsérő sorokat, és ezt nem is tudják mindig átadni a katonáknak, akik segítik az oltópontokon a folyamatokat. Mindenki azon van, hogy a járványügyi szabályokat betartva mindenki hozzájuthasson az éppen elérhető vakcinához – fogalmazott Müller Cecília, aki beszélt Szijjártó Péter reggeli bejelentéséről is, amely szerint hajnalban 250 ezer Szputnyik V vakcina érkezett. 

    Nagyon fontosnak nevezte továbbá, hogy valószínűleg már a köznevelésben dolgozó pedagógusok megkapták a behívó SMS-eket. Az oltási sorrendről azt mondta, hogy az nem változik, tehát a tervnek megfelelően haladnak, és amikor a vakcinaszállítmány lehetővé teszi, hogy járványügyi szempontból lehetséges csoportokat párhuzamosan oltsanak, azt is megteszik. 

    A katonai oltóbuszokról azt mondta, ma Komárom-Esztergom és Nógrád megyében található az a négy-öt busz, amelyek a legkisebb településekre is eljutnak. Az országos tiszti főorvos kiemelte: aki szeretne oltakozni, regisztráljon. 

  • A honvédségi oltóbuszoknál is be kell tartani a szabályokat, ezért arra kérünk mindenkit, hogy előzetes regisztráció és behívó nélkül ne álljanak sorba – hívta fel a figyelmet Müller Cecília. Az oltóbuszok egyébként a legkisebb településeket járják, és szerinte népszerűek. 

    Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy egy-egy oltóbuszhoz csak akkor mehetnek oda más településről érkezők, ha egy háziorvosi praxishoz tartozó más településen élő lakos kapott behívót. 

  • Elszomorító, hogy mennyien mellőzik az egyéni, járványvédelmi intézkedéseket – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy addig nem csökkennek a fertőzésszámok, illetve a kórházak terhelése sem, amíg ezt nem teszi meg a lakosság. Ezután rátért a napi adatok ismertetésére. 

    Beszélt arról is, hogy már több mint 2,011 millióan kaptak legalább egy oltást. 

  • Baranya megyében két üzletet is bezártak ideiglenesen – tájékoztatott Kiss Róbert rendőr alezredes, és részletezte, hogy ellenőriztek egy fodrászüzletet, ahol éppen négyen voltak bent, ők igénybe is vették a fodrász szolgáltatását. Kiemelte, hogy egyikük sem viselt maszkot, és a védelmi intézkedések megszegése miatt pénzbírságot szabtak ki, és 19 napra ideiglenesen bezárták az üzletet. Szintén Pécsen, egy panzió egyik szobájában 9 ember születésnapot ünnepelt, a panziót hat hónapra bezárták ideiglenesen. 

    Beszélt arról is, hogy a kijárási tilalommal összefüggésben több mint 400 emberrel szemben kellett intézkedni, és megjegyezte, hogy nagyon sokan vannak házi karanténban is, szám szerint 55 287-en. Kedden összesen 7858 hatósági házi karantént rendeltek el. 

  • A maszkviselés hanyagolása miatt 721 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, 318 helyszíni bírságot kapott – jelentette be Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

    Beszámolt arról is, hogy kedden egy 23 éves szlovák állampolgár vitába keveredett egy buszvezetővel a maszkviselésről, majd le is köpte a sofőrt Budapesten, az M3-as metrópótló buszon.

    A rendőrök előállították a szabálysértőt, ellene eljárás indul nemcsak a maszkviselés elmulasztása, hanem a közüzem működési rendjének megzavarása miatt is. 

  • Az operatív törzs keddi tájékoztatóján várhatóan beszámolnak majd az e heti oltási terv részleteiről, amelyet nemcsak a pedagógusok és más, köznevelési intézményekben dolgozók április elsejétől kezdődő kampányoltása, hanem a váratlanul az oltási sorban előrevett kismamák immunizálásának megtervezése is befolyásol majd. Míg ugyanis a hétvégén Budapesten volt rá példa, hogy akár bármilyen igazolás nélkül, bemondásra oltsák a szoptatós anyákat is, addig legutóbb a tegnapi, hivatalos kormányzati kérés már az volt, hogy az érintett anyák előbb regisztráljanak a vakcinainfo.gov.hu oldalon, majd pedig a háziorvosukat is értesítsék igényükről. Várhatóan ugyanis a kimamák oltásának megszervezése is a háziorvosok feladata lesz. 

  • A járvány magyarországi berobbanása óta, de még a harmadik hullám felfutó szakaszában sem volt eddig példa arra, hogy háromszáz fölé emelkedjen az áldozatok napi száma. 2021. március 31-én azonban 302 halottról adott hír a hivatalos tájékoztató oldal − a kedditől eltérően a megszokott időben −, ezzel pedig 20 761-re emelkedett a járvány kezdete óta az elhunytak száma. A lélegeztetőgépre szorulók száma 1492-re, mintegy 37-tel csökkent tegnap óta, azonban a kórházi ellátásban részesülőké 55 fős növekménnyel elérte a 12 346-ot. Igazán riasztóan alakul az aktív fertőzöttek száma, egy nap alatt 2427 fővel emelkedett, így jelenleg 224 761-en küzdenek, jobbára otthonaikban, a betegség tüneteivel. Az elmúlt 24 órában egyébként 6700 új beteget azonosítottak, ami ismét jelentősen magasabb a hétfő reggel közölt, 4069 igazolt fertőzésnél.