Amerikai gigacégek tiltakoznak a választójog csorbítása miatt

063 1218845429
2021.04.02. 11:49

Számos amerikai gigavállalat nekiment a texasi republikánusok egyik csütörtök hajnalban benyújtott törvényjavaslatának, mely szerintük csorbítaná az emberek szavazáshoz való jogát – írja a Texastribune. A javaslat eltörölné a szavazatok könnyebb leadásának lehetőségét, ilyen például a meghosszabbított urnazárás.

A republikánusok akciója ellen az American Airlines légitársaság és a műszaki cikkeket gyártó Dell is hangosan tiltakozik.

Ma reggel olyan törvényjavaslatokat fogadott el a texasi szenátus, mely korlátozná az emberek szavazatának leadását. Tiltakozunk minden ilyen típusú javaslat elfogadása ellen

– írta közleményében az American Airlines.

A Dell Technologies vezérigazgatója, Michael Dell, Twitter-bejegyzésben reagált egy másik, szerinte a szavazást nehezítő törvényjavaslatra. Ez a jogszabály megtiltaná a helyi választási tisztviselőknek, hogy postán küldjék ki a szavazólapokat a levélszavazáshoz, és új szabályokat írna elő azok számára, akik másoknak segítenének szavazólapjuk kitöltésében.

A szabad, tisztességes, egyenlő szavazáshoz való jog az amerikai demokrácia alapja. Nehezen sikerült kivívni, különösen a nők és az afrikai-amerikaiak körében. A kormányoknak biztosítaniuk kell, hogy polgáraik hallathassák a hangjukat

– szól a Dell állásfoglalása. A kritikus hangokhoz csatlakozott az AT&T telekommunikációs vállalat és a Southwest Airlines is. A választási bizottság csütörtökön nyilvános meghallgatást tartott az ügyben, mely éjszakába nyúlt.

A republikánusok idén több törvényjavaslattal álltak elő Texasban a szavazás további szigorítása érdekében, ugyanis ahol magas volt a szavazatok száma az elnökválasztás során, ott a jelenlegi rendszer a demokratáknak kedvezett. Különös tekintettel igaz ez a feketékre, akik a lap cikke szerint sokkal magasabb számban dolgoznak váltott műszakban, és a meghosszabbított urnazárás az ő szavazatuk leadását könnyíti. Közülük pedig a többség a demokratákra adta le a voksát.

(Borítókép: Szavazásra érkező emberek 2020. június 9-én, Atlantában, Georgia államban. Fotó: Elijah Nouvelage / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)