Megtagadták a vak nőtől a fuvart, 338 millió forintos kártérítés lett a vége

2021.04.04. 10:52

A bíróság 1,1 millió dolláros (338 millió forintos) büntetést szabott ki az Uberre, miután a sofőrjei több alkalommal is megtagadták a fuvart egy vak nőtől és a vakvezető kutyájától – közölte a CNN.

A kaliforniai Lisa Irving szerint 2016 és 2018 között összesen 14 alkalommal tagadták meg tőle az utazás lehetőségét, és emiatt többször elkésett a munkahelyéről is, holott a törvények tiltják a hátrányos megkülönböztetést a vakokkal szemben, akik vakvezető kutyát alkalmaznak.

Megalázva, megsértve érzem magam, dühös és csalódott vagyok

– mondta a nő, aki 324 ezer dolláros (99,5 millió forintos) kártérítést kap az Ubertől, amelynek további 800 ezer dollárt (246 millió forintot) kell fizetnie ügyvédi és bírósági költségekre.

Lisa Irving állítása szerint ráadásul nemcsak megtagadták tőle az utazást, hanem a sofőrök még verbálisan sértegették is.

Az Uber azzal próbált érvelni, hogy nem felelős a sofőrjei cselekedeteiért, mivel ők egyéni vállalkozók, ám a bíróság ezt elutasította. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy rendszeresen oktatják a sofőröket, a panaszokat pedig vizsgálják, és megteszik a szükséges lépéseket.