300 milliárdot szánnak innovációra hét év alatt

2021.04.07. 12:36

A 2021–2027-es uniós pénzügyi ciklusban a magyar vállalkozások rendelkezésére álló 2000 milliárd forintból kutatás-fejlesztési és innovációs célra több mint 300 milliárd forint jut – hívta fel a figyelmet a Via Credit pályázati tanácsadó az MTI-nek eljuttatott elemzésében.

Kiemelték: még zajlik a programok még társadalmi egyeztetése – itt lehet észrevételeket tenni –

de a következő hónapokban a pályázatok jelentős részét kiírhatják.

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója a közlemény szerint elmondta, hogy a jelenlegi pénzügyi ciklusban a vállalkozások számára az egyik legfontosabb program a Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program lesz, amelynek új elnevezése GINOP Plusz.

Fontos változás a korábbi GINOP-programhoz képest, hogy míg a 2014–2020-as pályázatokból a Pest megyében működő cégeket teljesen kizárták, addig az új pályázatoknál ezt a korlátot eltörölték.

Áprilistól elérhetőek a Horizont Európa közvetlenül pályázható forrásai is, 95,5 milliárd eurós összeggel. A kormány célja, hogy 2027-re Magyarország ezekből a forrásokból a lakosságával arányos mértékben, 2,18 százalékkal részesedjen  idézte fel az ügyvezető, megjegyezve, hogy a magyarországi szervezetek az előző ciklusban a keret 0,6 százalékát nyerték el.

Az uniós hátterű pályázati kiírások mellett a magyar vállalkozások rendelkezésére állnak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásai is  emlékeztettek. Idén az alap több mint 182 milliárd forintra írhat ki pályázatokat, ebből várhatóan 60-65 milliárd forintot a vállalkozások számára.

A tanácsadó arra is kitért, hogy Magyarországon a kutatás-fejlesztési költések összege 2019-ben meghaladta a 700 milliárd forintot, ez a nemzeti össztermék 1,5 százalékát teszi ki, miközben az uniós átlag 2,2 százalék. Ezzel Magyarország 2019-ben az európai innovációs rangsorban a 22. helyén állt  tették hozzá.

Papadimitropulosz Alex arra is felhívta a figyelmet, hogy sok vállalkozás úgy végez kutatás-fejlesztést vagy innovációt, hogy nem is tud róla, és azt csupán termékfejlesztésnek hívja. Holott ha céltudatosan végeznék ezt a tevékenységet, kedvezményeket és támogatásokat igényelhetnének.   • Tippek
  • Babaváró hitel