Már benyújthatóak az idei agrártámogatási kérelmek

2021.04.07. 10:53

Április 7-én nyílik meg az egységes kérelem kitöltési felülete, az igénylések benyújtása során a korábbi években megszokott és megismert eljárásokat kell követni, idén csak technikai javításokra és pontosításokra került sor – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter az agrártárca szerdai tájékoztatása szerint.

Közzétette: István Nagy – 2021. április 6., kedd

A miniszter emlékeztetett, hogy a kérelembenyújtást lehetővé tevő rendeletek már megjelentek a Magyar Közlönyben. Hozzátette, hogy a gazdálkodók 44 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímhez kapcsolódóan kaphatnak pénzügyi segítséget. A termelők jelentős körét érintő közvetlen támogatásokra, továbbá a kapcsolódó nemzeti támogatásokra és a vidékfejlesztési program intézkedéseire  is itt lehet a kérelmeket benyújtani.

Nagy István hangsúlyozta, az egységes kérelem beadása várhatóan több mint 165 ezer termelőt érint majd.

  • Az eljárás keretében az uniós forrású közvetlen és az átmeneti nemzeti támogatás terhére együttesen csaknem 490 milliárd forint körüli összeg,
  • a vidékfejlesztési jogcímek esetében mintegy 100 milliárd forint igénylésére nyílik lehetőség.

A Közös Agrárpolitika költségvetésének csúszása miatt idén és jövőre is átmeneti év lesz. Vagyis 2021-ben és 2022-ben is  az eddig megszokott és megismert támogatási jogcímek vehetők igénybe, azonban már a 2021-2027-es keret terhére. Az egységes területalapú támogatás és zöldítés várható együttes fajlagos összege az elmúlt évekhez hasonlóan az árfolyamtól függően 76-80 ezer forint körül alakulhat hektáronként – emelte ki a miniszter.

Jelezte, hogy a kitöltési felület a Magyar Államkincstár e-ügyintézési oldalán érhető el.

A szankciómentes kérelembeadás határideje május 17.

Az ezt követően benyújtott dokumentumok szankciómentes módosítására május végéig van lehetőség. A módosítással érintett jogcímre megállapítandó támogatási összeg munkanaponkénti egy százalékos csökkentésével járó szankciós változatására pedig június 9-ig nyílik mód.

A miniszter közölte, hogy a Magyar Államkincstár az idén is alkalmazni fogja az előzetes ellenőrzés rendszerét. Ez a folyamat adminisztratív úton, szoftveresen könnyen megállapítható és ennek révén egyszerűen javítható téves bejegyzések korrigálására szolgál.

Nagy István kiemelte, újdonság az idén, hogy

bevezetik a „Mobilgazda” alkalmazást.

A Magyar Államkincstár által kifejlesztett mobilalkalmazást különböző ügyfélszolgálati, nyilvántartási, tájékoztatási, illetve a kérelembeadáshoz kapcsolódó ügyekben lehet majd használni. A applikáción keresztül például megismerhetők lesznek a területadatok, lehetőség nyílik a másodvetés bejelentésére vagy a vis maior kérelem benyújtására – közölte a miniszter az Agrárminisztérium közleménye szerint.

Több mint 10 százalékkal nőttek a kifizetések

Közben az Agrárközgazdasági Intézet kiadványában az olvasható, hogy az agrár- és vidékfejlesztési kifizetések összege 2017 óta dinamikusan emelkedik,

2020-ban 10,8 százalékkal 918,9 milliárd forintra nőtt egy év alatt.

A növekvő tendencia minden főbb támogatási csoportnál megfigyelhető volt, a folyósított támogatási összeg 78,2 százaléka (718,5 milliárd forint) európai uniós forrásból származott, 21,8 százalékát (200,4 milliárd forint) hazai költségvetésből fizették ki – írták.