Felfoghatatlan összegekkel nőtt a dollármilliárdosok vagyona

2021.04.07. 09:36

Tavaly április óta kiugró mértékben nőtt a milliárdosok összesített vagyona a járvány ellenére is, legalábbis a Forbes kimutatása szerint.

megközelítőleg 5 billió dollárral lettek gazdagabbak, ami példátlan növekedést jelent

Ezzel már 13,1 billió dollárra becsüli a vagyonukat a Forbes. A lap összesítése szerint a világ tíz leggazdagabb emberének mintegy 60 százalékkal nőtt a vagyona, melynek összértékét 1,15 billió dollára taksálták. A tavalyi kimutatás szerint „még csak” 686 milliárd dollárnyi vagyont tudhattak magukénak. 

A világ leggazdagabb embere továbbra is Jeff Bezos, az Amazon alapítója marad, akinek vagyonát 177 millárd dollárra becsülik most (vagyis 64 milliárd dollárral gazdagodott az előző évhez képest). A legnagyobb sikert azonban nem ő, hanem Elon Musk aratta,

aki tavalyhoz képest 126,4 milliárd dollárral gazdagodott.

Ezzel Musk a 31. helyről a második helyre ugrott fel tavaly óta (2021 elején néhány hétig a világ leggazdagabb embere is volt). A villámgyors előrelépést elsősorban annak köszönheti, hogy a Tesla részvényei 705 százalékos növekedést könyvelhettek el az előző évhez képest. 

A tavalyihoz viszonyítva a milliárdosok listája 660 fővel bővült, ami rekordnak számít. Közülük 493 fő szerepel először a listán, köztük van például Kim Kardashian is.

A legtöbb új milliárdos, 210 fő azonban nem Amerikából, hanem Kínából és Hongkongból került ki (az amerikaiak ezzel szemben idén csak 98 új milliárdost adtak a listához). A legtöbb milliárdost (724 fő) ennek ellenére még mindig az amerikaiak adják, de a kínaiak (698 fő) már nincsenek messze attól, hogy megelőzzék őket.

A listára magyar vonatkozásban Mészáros Lőrinc a 2035., Csányi Sándor pedig a 2378. helyen került fel 1,5, illetve 1,2 milliárd dolláros vagyonnal.

A magyar származású milliárdosok közül 25 milliárd dolláros vagyonával Péterffy Tamás szerepel a legelőkelőbb, 65. helyen. Őt Soros György követi a 288. helyen, akinek a saját vagyonát már „csak” 8,6 milliárd dollárra becsülik, mivel pénzének jelentős részét alapítványokba szervezte ki, és ezek – jogilag – nem számítanak a személyes vagyonába.