Megvan, kik képviselik Magyarországot a Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjében

2021.04.07. 16:12

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium diákja, Nacsa Flóra győzelmével zárult a 2020–2021-es Közgazdasági Diákolimpia magyarországi döntője. A többfordulós megmérettetésre 37 település 62 iskolájának csaknem 300 tanulója jelentkezett – közölte a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT).

A verseny nemzeti döntőjében – amelyet a járványhelyzet miatt online rendezett meg az MKT – az írásbeli fordulók kilenc legjobbja mérte össze tudását. Az első öt helyezett, élükön Nacsa Flórával képviselheti majd Magyarországot a cseh kezdeményezésre elindított, V4-es Közgazdasági Olimpia nemzetközi döntőjében.

A legjobb kilenc versenyző az írásbeli fordulók után szóban adott számot tudásáról a szakmai zsűri előtt, melyet Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, az MKT örökös tiszteletbeli elnöke, Kocziszky György, a Miskolci Egyetem egyetemi tanára, a Monetáris Tanács tagja és Trautmann László, a BCE egyetemi docense, az MKT Fejlődésgazdaságtani Szakosztályának alkotott. 

A döntő fővédnöke Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt, a verseny kezdetén pedig egy videóüzenetben Virág Barnabás, az MNB alelnöke köszöntötte a versenyzőket.

A verseny zárszavában elhangzott, hogy ettől az évtől a vonatkozó kormányrendelet értelmében a nemzetközi döntőn dobogós helyezést elérő diákok 30 többletponttal gazdagodnak a szakirányú egyetemi felvételi eljárásban.

A V4-es Közgazdasági Olimpia nemzeti döntőjének helyezettjei:

  1. Nacsa Flóra, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium diákja,
  2. Házi Bálint, a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikumból,
  3. Szűcsi Levente, az egri Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium diákja,
  4. Fehér-KaplárZsombor, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanulója
  5. és Szabó Dániel, a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikumból. 

A vetélkedő nemzetközi döntőjében angol nyelven mérik össze tudásukat a V4-es országok legjobb diákjaival. A versenyen idén görög és kínai diákok is részt vesznek.

Az MKT szervező partnerei a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Intézete, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, a Pénziránytű Alapítvány és a Budapest Institute of Banking voltak.