Több üzlet már változtatott a nyitvatartási időn

2021.04.07. 13:13 Módosítva: 2021.04.07. 13:18
Maximalizát vásárlószám, vevőket számláló munkatársak és fokozott fertőtlenítés – így várják a vevőket az áruházak.

A már hatályos szabályok szerint az üzletekben az ott foglalkoztatottakon kívül 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat, amibe nem számít bele a kiskorú gyermek, illetve a 65 év feletti és a fogyatékkal élő személy segítője.

Az ALDI Magyarország üzletek jellemzően 900 és 1100 négyzetméter közötti eladótérrel rendelkeznek, vagyis egyszerre 90-110 vevő tartózkodhat az adott áruház területén, közölte az üzletlánc az Indexnek megküldött közleményében.

Egyes boltok mérete eltérhet, ami természetesen befolyásolja a vásárlók számát. A vállalat ezért a vevőket a bejáratnál elhelyezett plakátokon tájékoztatja az adott üzletre vonatkozó maximális vásárlószámról. Ezt a cég az üzletek bejáratnál kihelyezett bevásárlókocsik, illetve kosarak számának korlátozásával irányítja: ha a vásárlók az üzlet előtt nem találnak bevásárlókocsit, illetve az előtérben kosarat, akkor az adott áruház elérte a jogszabályban meghatározott maximális vásárlói létszámot. A beengedést az üzlet dolgozói, valamint a vagyonőrök koordinálják. Az ALDI egyúttal április 7-től meghosszabbítja magyarországi üzleteinek nyitvatartását: ezentúl a legtöbb áruház hétköznap és szombaton 7 és 21 óra között tart nyitva, néhány üzlet pedig fél héttől 21 óráig. Vasárnap minden egyes üzlet egységesen 7 és 19 óra között várja a vásárlókat.

Kapcsolódó

Orbán Viktor: Megvan a 2,5 millió beoltott Magyarországon

Holnap nyithatnak az üzletek, újraindulnak a szolgáltatások.

A Tesco szigorúbb biztonsági követelményeket vezet be, 15 négyzetméterenként lehet egy vásárló – mondta Pálinkás Zsolt vezérigazgató a Világgazdaságnak.

Hozzáfűzte: ahol indokolt volt, már eddig is maximálták a vásárlók számát, de 6-8 percnél többet még senki nem várt arra, hogy bejusson a boltba. 

A járványvédelmi intézkedések maradéktalan betartása, az 1 fő/10 négyzetméter létszámkorlátozás és rendszeres, fokozott fertőtlenítés mellett az Euronics mind a 68 üzlete már ismét rendes nyitvatartási időben várja a vásárlókat, olvasható a műszaki áruházlánc Indexnek megküldött közleményében. Az áruházak bejáratánál egy-egy munkatárs folyamatosan számolja a be- és kilépő vásárlókat, és ha az éppen bent tartózkodók száma eléri a jogszabályban meghatározott korlátot, megkéri az újonnan érkezőket, hogy kint várakozzanak. Az üzletekben tartózkodókat szükség esetén rendszeresen figyelmeztetik a 1,5 méteres védőtávolság betartására.

Kapcsolódó

Brutális visszaesést hozott a boltoknak a lezárás

Az élelmiszerüzletek karcolásokkal megúszták, a gyógyszertárak forgalma csaknem egynegyedével csökkent.

A Möbelix bútoráruház már jelezte: szerdától új nyitvatartási idővel várja a vásárlókat. A vállalat honlapja szerint hétfőtől szombatig 10 és 20 óra között, vasárnap pedig 10 és 18 óra között kereshetik fel az áruházat. Az IKEA azt közölte, hogy a megszokott nyitvatartási idők mellett Budaörsön és az Örs vezér terén péntektől, Soroksáron pedig szombattól várják a vásárlókat. A cég szintén 15 négyzetméter látogatási limitet vezet be egy vásárlóra, emellett egy új látogatószámláló rendszert dolgozott ki. Ennek köszönhetően a vásárlók előzetesen ellenőrizhetik az áruházak aktuális szabad kapacitását a weboldalon. Az IKEA arra kéri látogatóit, hogy csak vásárlás céljából, és – ha lehetséges –, egyedül érkezzenek az áruházakba.