Már van mentális poszt-Covid terápia Magyarországon

B  ZA20210302016
2021.04.08. 15:34
A Nyírő Gyula Kórházban nyílt meg az első olyan ambulancia, ahol a poszt-Covid-szindróma lelki tüneteit kezelik. A terápiáról az intézet pszichiátriai igazgatóját, Kéri Szabolcsot kérdeztük.

Az orvosok hónapok óta tisztában vannak vele, hogy ha egyszer sikerül visszaszorítani a SARS-CoV-2-es típusú koronavírust, azzal még nem végeztek. Ennek oka a poszt-Covid-szindróma. A betegségnek vannak fizikai tünetei, a vírusfertőzés utáni maradványtüneteknek hívják őket, a többi között ilyen a légszomj, az erős szívverésérzés és a szaglás-, illetve ízlelészavar.

Ám a Covidnak lelki „utóhatásai” is lehetnek, mint a depresszió, a szorongás, az ingerlékenység.

Ezeket a problémákat ugyanúgy kezelni kell, mint a fizikai panaszokat.

Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet – Nyírő Gyula Kórház április 2-a óta várja azok jelentkezését, akik a poszt-Covid-szindróma mentális tüneteit észlelik magukon. A kórház pszichiátriai és pszichoterápiás ambulanciát nyitott, hogy kezelje ezeket a Covid-betegeket. Az intézet honlapján a pszichiátriai igazgatónál, Kéri Szabolcsnál lehet időpontot kérni, így őt kérdeztük a részletekről.

Nagyon sokan küzdenek mentális poszt-Coviddal, a fertőzésen átesettek 30 százalékát is elérheti az arányuk. Náluk depressziós, szorongásos tünetek jelentkeztek, esetleg kóros fáradékonyság, alvásproblémák miatt alakult ki valamilyen lelki betegség. Az ambulancián nem csupán őket várjuk, hanem azokat is, akiknél társadalmi okok miatt jelentkezik a poszt-Covid-szindróma. Ha valaki egy családtagját vagy a munkahelyét veszítette el a vírus miatt, ugyanúgy jelentkezhetnek a tünetek

– magyarázta az Indexnek Kéri Szabolcs. Poszt-Covid pszichiátriai és pszichoterápiás ambulancia nem működött eddig Magyarországon, a Nyírőben nyílt meg az első, de az igazgató szerint idővel a Semmelweis Egyetemen és a vidéki egyetemi központokban is létrehoznak majd egy ilyen részleget, mert nagyon nagy szükség lesz rá.

Pillanatnyilag egy asszisztens és én foglalkozom a bejelentkezőkkel, de folyamatosan csörög a telefon, magam sem gondoltam, hogy ekkora lesz az érdeklődés. Legalább 3-4 kollégát be kell vonni a munkába, hogy el tudjuk látni az összes beteget

– így a szakember. A terápia egyelőre a hagyományos kereteket követi, heti 1-2 alkalommal, egyórás beszélgetést jelent. A Budapesttől távolabb lakók és azok számára, akik a vírus miatt nem szeretnének utazni, online is lesz lehetőség részt venni a kezelésben.

Maga a poszt-Covid-pszichoterápia egy merőben új gyógymód, nincs komoly szakirodalom, amiből az orvosok hamar fel tudnak építeni egy módszertant, hisz a vírus is új, ami a problémákat okozza. Kéri Szabolcs úgy fogalmazott,

menet közben szereljük össze a repülőt,

vagyis a legújabb pszichológiai és pszichoterápiás vizsgálati eredmények alapján kezdik meg a poszt-Covid-szindróma kezelését. A gyógykezelést kognitív terápiás, interperszonális és relaxációs módszerekkel végzik.

A szakmai protokollt az Emberi Erőforrások Minisztériuma égisze alatt állítják össze, ebben a Nyírő is részt vesz, és később a többi intézmény újonnan megnyíló ambulanciája is fogja tudni használni.

A Nyírőben 103 Covid-fertőzöttet ápolnak jelenleg, a betegek száma 4-5 napja csökken, a kórház túl van a „platón”. 

(Borítókép: A Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) egyik bejárata a főváros XIII. kerületében, a Lehel úton. Fotó: Balaton József / MTI)