Az szja-bevallási tervezetek átnézésére hívja fel a figyelmet az adóhatóság

2021.04.09. 13:48

Az szja-bevallási tervezet már csaknem egy hónapja elérhető az interneten, a tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani és beküldeni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken.

A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek tervezetének kivételével  május 20-i hatállyal automatikusan bevallássá válik. Mindenképpen ki kell egészítenie viszont a bevallási tervezetet annak, aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amiről a NAV-hoz nem érkezett adatszolgáltatás, hangsúlyozta az adóhatóság, példaként említve az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmet.

Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy fizetendő szociális hozzájárulási adó, és ezek együttes összege nem több mint 500 ezer forint, akkor az egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével

akár 12 havi pótlékmentes részletfizetés is kérhető idén.

Ezt a bevallásban kell jelölni. Az első részlet befizetésének határideje és a bevallási határidő május 20. 

Ellenben ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, akkor a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet, attól függően, hogy az adózó milyen úton szeretné visszakapni az év közben többletként befizetett összeget. Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárba is fizetett, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

A NAV webes szja-kitöltő programját használók a fizetést a kitöltőfelületen keresztül is teljesíthetik. A többi adózó az átutalás mellett csekken, vagy a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával is befizetheti az adóját.

Megkérdeztünk egy adótanácsadót, mire érdemes a bevalláskor különösen odafigyelni. Kiss Marianna felhívta rá a figyelmet, hogy ha a magánszemély nem nyújt be elektronikusan vagy papír alapon a tavalyi évről személyi jövedelemadó bevallást és nem módosítja, nem egészíti ki, nem hagyja jóvá a tervezetet, akkor a 2021. május 20-i határidőt követően a hatóság úgy tekinti, hogy az adózó a tervezetben foglaltakkal egyetért, a tervezet véglegessé válik, így ez lesz a személyi jövedelemadó-bevallása.

Az adóbevallási tervezetben fokozottan érdemes a négygyermekes anyák, az első házasok, a családi adóalap, a személyi és az önkéntes pénztári kedvezményeket ellenőrizni. Ha a magánszemély tagja egészség- és nyugdíjpénztárnak is, és mindkét pénztárból jogosult visszaigénylésre, akkor mindenképpen szükséges a tervezetben arról nyilatkoznia, hogy melyik pénztárába kéri vissza a két pénztárból összesen visszaigényelhető kedvezményt

– sorolta a fontos pontokat a MASC ügyvezetője. Azt is  kiemelte, hogy az adó 1+1 százalékáról  akár a webes felületen, akár papíron is lehet nyilatkozni, de mivel az e-bevallással lehetővé vált, hogy az adózó rá se nézzen az adóbevallására, hiszen a NAV megcsinálja helyette, sokan elfelejtkeznek erről a lehetőségről.

Aki nem rendelkezik az adója 1+1 százalékáról, annak a pénze bent marad az államkasszában

– figyelmeztetett a szakember. A tavalyi egyházi 1 százalékos felajánlás viszont az idén is érvényes, ha a felajánló nem vonja vissza múlt évi döntését vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet.