Egyre dagad a leépítésekkel kapcsolatos botrány a Wizz Airnél

2021.04.09. 20:13

Hírügynökségi értesülés szerint abba bukott bele a magyar alapítású fapados légitársaság pilótáinak főnöke, a Head of Flight Operations pozíciót egészen idén március végéig betöltő Darwin Triggs, hogy egy titkos hangfelvétel tanúsága szerint vélhetően ő az, aki konkrét tippeket adhatott ahhoz, hogyan állítsák össze a koronavírus válság miatt tavaly tavasszal leépített pilóták listáját a cég légibázisának vezetői – írta a Reutersre és saját értesüléseire hivatkozva a 444.hu.

Egy, a Reuters birtokába jutott belső levél tanúsága szerint Triggs tavalyi tettei „nem álltak összhangban a vállalat alkalmazott-központú, nyitott és őszinte kommunikációs kultúrájával.”

A 2020-as elbocsátási hullám idején 250 pilótától és pilótajelölttől kellett megválnia a cégnek. A hangfelvétel szerint az erről szóló ominózus értekezleten az egyik vezető azt mondja:

Kezdjük a rohadt almákkal, például azokkal, akik rendszeresen fejfájást okoztak maguknak.

Később kifejtette, hogy főleg a sokat betegeskedő, vagy a szabadnapjaikon nem berántható munkatársakra gondolt. Szintén felháborodást keltett cégen belül a holland munkaerőkölcsönzőn keresztül alkalmazott pilóták olcsóságával és könnyű elbocsáthatóságával kapcsolatos megjegyzése. 

Mivel a vállalat belső vizsgálata során nem tudták kideríteni, ki készíthette, vagy terjesztette a felvételt, ezért egyszerűen kirúgták az összes bázisparancsnokot. 

A cég a Reuters érdeklődésére egyébként nem tagadta sem a felvétel létét, sem az azon hallhatók hitelességét. A 444.hu megkeresésére pedig ugyan megemlítették, sajnálatos módon a leépítésekhez kapcsolódó belső egyeztetések során olyan mondatok is elhangzottak, amelyek nem tükrözték a belső folyamatokat, és nem voltak összeegyeztethetők a légitársaság értékeivel. Majd arról értekeztek, hogy a repülési osztály átszervezése mennyiben támogatja a járványt követő fejlődési terveiket.