Rekordbírságot róttak ki az Alibabára

2021.04.10. 06:54

Rekordösszegű, 18 milliárd jüanos, azaz mintegy 2,75 milliárd dolláros büntetést szabtak ki az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi portálra Kínában, amiért a vállalat a versenyszabályokat megsértve visszaélt monopolhelyzetével – írta a MTI a Reuters nyomán.

Kínában ez a valaha kiszabott legmagasabb összegű trösztellenes bírság, amely az Alibaba Group Holding Ltd 2019-es éves bevételének nagyjából 4 százalékát teszi ki.

Kapcsolódó

Jack Mát hetek óta nem látta senki

Az Alibaba alapítója még októberben tartott egy beszédet Sanghajban, amelyben élesen bírálta a kínai állam gazdaságpolitikáját.

Az utóbbi hónapokban példa nélküli eljárások indultak egyes, hazai technológiai cégek ellen Kínában. Az Alibabára nagy nyomás nehezedik azóta, hogy az alapító Jack Ma októberben nyilvánosan bírálta a szabályozási környezetet.

A piacfelügyelet decemberben indított vizsgálatot monopólium gyanúja miatt a cég ellen. Nem sokkal előtte pedig felfüggesztették a leányvállalataként működő Ant csoport részvényeinek bevezetését a sanghaji és hongkongi tőzsdére.