Megtolta a felújítandó ingatlanok keresletét az állami támogatás

2021.04.11. 13:15

A januártól elindult, államilag támogatott lakásfelújítási program lendületet adott a korszerűsítésre váró lakások iránti keresletnek – derül ki az ingatlan.com több mint 104 ezer hirdetés alapján készített elemzéséből, amely a felújítandó és közepes állapotúként eladásra hirdetett, illetve a felújított, újszerű és jó állapotú használt lakóingatlanok iránti kereslet megoszlását mutatja be.

A portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László szerint az idei első negyedévben a használt lakóingatlanokra érkező érdeklődők 30 százaléka nézett felújítandó lakást vagy házat, tavaly viszont csak a 28 százalékuk, tehát némileg erősödött a kereslet. A szakértő úgy látja, hogy a felfutás érthető, hiszen „a felújítandó lakóingatlanok olcsóbbak, a gyermekes háztartások által igénybe vehető, maximum 3 millió forintos állami támogatás miatt pedig a lakásvásárláshoz és a felújításhoz köthető összes költség alacsonyabb lehet, mint egy felújított lakás megvétele esetén”.

Országos viszonylatban ugyanakkor jelentős különbséget mutat az érdeklődések eloszlása.

A növekedés elsősorban a Budapesten és Pest megyén kívüli használt ingatlanok piacán érezhető,

mert a fővárosban és annak agglomerációjában továbbra is a potenciális vásárlók egynegyede érdeklődött felújítandó ingatlanok iránt. Idén a legnagyobb arányban Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Tolna és Nógrád megyékben érdeklődtek felújítandó ingatlanok iránt, mivel az érdeklődések 38–43 százaléka érkezett korszerűsítendő lakásokra és házakra. A tavalyi első negyedévhez képest ez átlagosan 5 százalékpontnyi növekedést jelent a felsorolt megyékben – olvasható a portál közleményében.

A felújítandó lakások mindenhol jóval olcsóbbak, mint az újszerű társaik. Az átlagos kínálati négyzetméterárakat tekintve ez azt jelenti, hogy

  • a fővárosban a felújítandó lakásokat április elején 637 ezer forintért kínálták eladásra, míg az újszerű társaikat 20 százalékkal drágábban, 768 ezer forintért;
  • a megyeszékhelyeken pedig a korszerűsítendő lakóingatlanokat 320 ezer forintos átlagos négyzetméteráron hirdették a tulajdonosok, a felújított társaikat pedig 417 ezer forintért, vagyis utóbbiak 30 százalékkal voltak drágábbak.


  • Tippek
  • Árfolyam