Júniusig pályázhatnak a falusi boltok

2021.04.12. 16:39

Már lehet pályázni arra a 48 milliárd forintra, amellyel a kormány támogatja kistelepülési boltok létesítését, fejlesztését a Magyar falu programban – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár elmondta: a kétezres lélekszámot nem meghaladó településeken üzletet működtető, illetve létesítő vállalkozások jelentkezhetnek.

Egy-egy bolt esetében a vissza nem térítendő támogatás mértéke elérheti a hetvenmillió forintot, illetve egy több üzletet működtető vállalkozás akár 1,8 millió eurónak megfelelő összeget is elnyerhet – adta hírül az MTI.

Kapcsolódó

Magyar Falu Program: újabb források nyílnak meg

Önkormányzati ingatlanok fejlesztésére 20 milliárd forint a pályázati keretösszeg.

A kormánybiztos utalt rá, hogy Magyarországon 2379 kétezernél alacsonyabb lélekszámú település található. Közülük háromszázban egyáltalán nem működik bolt, és a többi is a megmaradásért küzd, hiszen nehezen veszi fel a versenyt a multikkal. Megjegyezte: ingatlanvásárlásra maximum ötmillió forint vagy ötvenszázalékos támogatás kérhető.

Boltok korszerűsítésére legfeljebb ötvenmillió forint, illetve nyolcvan százalék mértékű anyagi segítség kapható. Eszközbeszerzésre pedig maximum 12 millió forint vagy 75 százalékos mértékű támogatás adható. Ugyanakkor bértámogatásként a munkáltatói járulékkal megegyező összeget lehet utalni öt évre.

Kapcsolódó

Újabb kategóriákban lehet pályázni a Magyar Falu Programban

Még egy hónap van a pályázatok beadására.

Pályázati feltétel, hogy az igénylőnek öt évre vállalnia kell az üzemeltetés fenntartását, emellett ösztönözni kívánják az alapvető cikkek árusításán túl egyéb szolgáltatások működtetését is, például vény nélküli gyógyszerek forgalmazását, a postai szolgáltatást, valamint mezőgazdasági termékek, például takarmány értékesítését. A pályázatokat június 11-ig lehet benyújtani.