MFB: több vállalkozás igényelheti az újraindítási gyorskölcsönt

2021.04.12. 14:24

A Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) beérkezett vállalkozói igények alapján mától azok a 2019-ben alapított vállalkozások is igényelhetik a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt, amelyek abban az évben pozitív üzemi eredményt értek el. A pénzintézet tájékoztatása szerint emellett több más feltételt is módosítottak, hogy még több mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv) igényelhessen kamatmentes hitelt a koronavírus-járványt követő újraindítási célokhoz. A változások között szerepel:

a kkv-k és az egyesületek mellett már nonprofit kft.-k is igényelhetik a maximum 10 millió forintos kölcsönt.

Újdonság, hogy az ez év március 8. előtt megvalósult 50 százalékos avagy azt meghaladó mértékű tulajdonosváltás már nem kizáró ok a hitel felvételénél.

Kapcsolódó

Lehet, ön is kaphat a kormány 10 milliós ingyenhiteléből

Ahogy a csütörtöki Kormányinfón elhangzott, még több kkv élhet a 10 milliós, 3 éves moratóriummal induló állami hitel lehetőségével.

Az egyszerűbb és átláthatóbb kitöltésért külön kölcsönkérelmi nyomtatvány készült az egyéni vállalkozói hiteligénylőknek és a gazdasági társaságoknak. Ha ingatlanfedezetről van szó, akkor elég annak a könyv szerinti értékét alátámasztó számviteli bizonylatnak a benyújtása, írta a távirati iroda.

Az MFB jelezte azt is: április 12-től újra megnyílik a korábban KKV Technológia néven ismertté vált hitelprogram „B” hitelcélja is.

Így 34 milliárd forint áll rendelkezésre a cégek működési költségeinek finanszírozására, valamint a szükséges készletek beszerzésére, az ügyletenként igényelhető maximális összeg 80 millió forint.

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön és a KKV Technológia hitelprogram is fix nulla százalékos kamatozású, a vállalkozásoknak csak akkora összeget kell visszafizetniük, amekkorát igényeltek.

Járulékos banki költséget továbbra sem számítanak fel egyik hitelprogramnál sem, csak a szerződéskötéshez kapcsolódó közjegyzői díjra kell számítania az igénylőknek. Fontos ugyanakkor, hogy a két hitelprogram nem kombinálható, csak az egyik felvételére van lehetőség az azonos hitelcélok miatt.