Nagyon rövid centire vágyik a turizmus

DSOKI20200523013
2021.04.13. 17:56
Elképesztő veszteséggel kell számolniuk a szállodáknak és az éttermeknek, és nem csak anyagi téren. Az is kérdéses, mennyien térnek vissza a szakmájukhoz, elvégre a turizmusból élők nagyjából fele, 200-250 ezer ember elhagyta a pályát az elmúlt több mint egy évben.

Elfogyott minden tartalék.

Nehéz meghatározni, mekkora veszteséggel járt az elmúlt több mint egy év, de az éttermek, a szállodák már az utolsó utáni pillanatban vannak. Minden egyes nap számít, miközben továbbra is a bizonytalanság határozza meg mindennapjaikat.

Reménykedünk benne, hogy májusban végre újra ki lehet nyitni. Ugyanakkor jó lenne látni valamilyen ütemtervet ezzel kapcsolatban, mikor, milyen formában lesz rá lehetőség, hogy készülni tudjon rá mindenki

– mondta az Indexnek Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, hozzátéve, hogy bíznak abban, amit a miniszterelnök mondott, és 3-3,5 millió beoltott ember után legalább a teraszok elindulhatnak, majd májustól az éttermek és a szállodák is üzemelhetnek, akár korlátozásokkal, mint a kereskedelemben.

Flesch Tamás szerint ehhez szükség lenne menetrendre, és jó lenne, ha információt kapnának erről, hogy valaki megmondja, hány napot kell még kibírni – 13-at, 17-et vagy akár 21-et. Mert ez a bizonytalanság a legrosszabb, nem tudják, mire készüljenek, és hogyan.

Szívesen vennénk egy centit, egy nagyon rövid centit, hogy elkezdhessük visszavágni. Persze tisztában vagyunk a járványügyi helyzettel, el kell fogadni az intézkedéseket, mert az elsődleges cél, hogy leküzdjük a járványt, de nagyon jó lenne, ha megpróbálhatnánk nyitni, mert már így sem lehet tudni, mekkora károkat szenvedett a szegmens

– mondta Flesch Tamás, aki kiemelte, ahol igényelték, ott megérkeztek a támogatások, de fontos lenne, hogy az újranyitással ezt ne függesszék fel.

A segítség azért is elengedhetetlen, mert a munkabér mellett számos további költséggel jár a nyitás, ráadásul a budapesti szállodákba jóval kevesebb vendég várható a kezdeti időszakban, mivel a külföldi turizmus fellendülésére még egyáltalán nincs kilátás, így bíznak benne, hogy a kormány támogatást nyújt a nyitás során is.

A szövetség elnöke ugyanakkor megjegyzi, hogy bár bíznak a májusi nyitásban,

azt mindenképpen el kell kerülni, hogy még egyszer be kelljen zárni, mert az már a túlélhetetlen kategória lenne.

A turizmus már így is több 100 milliárd forintos veszteséget könyvelhetett el, ráadásul a több mint egy éve tartó pandémiás helyzetben a szakmában dolgozók nagyjából fele, tehát 200-250 ezer ember elhagyta a pályát, más munkát talált. Ez pedig újabb kérdéseket vet fel. Ki az, aki visszatér a turizmusba? Hogyan lehet feltölteni a megüresedett pozíciókat?

Sok helyen fel kell venni szakácsot, pincért, szobalányt. Tudni kell, mennyi idő alatt és mennyiért lehet megoldani a nyitást, erre fel kell készülni. Az is kérdéses, hogy akik hónapokkal ezelőtt vagy akár egy éve elmentek a szakmából, közülük mennyien térnek vissza. Ezek alapkérdések, amelyek válaszra várnak

– mondta a szövetség elnöke.

Flesch Tamás szerint fellendülés várható a nyitás kezdetén, mert már mindenki várja, hogy nyissanak az éttermek, kávézók, hotelek. Igaz, nem tudni, mikor tér vissza a külföldi turizmus, de a belföldi minden bizonnyal dübörög majd.

Már csak az a kérdés, mikortól.

(Borítókép: A pécsi Király utca a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása után, 2020. május 23-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI)