Végre-valahára megkapták fizetésük egy részét a Dunaferr dolgozói

2021.04.14. 14:27

Késve, csúsztatva, de a lényeg, hogy végül megkapták a márciusi bérük egy részét a Dunaferr dolgozói. A duol.hu még hétfőn írta meg, hogy a fizetések 200 ezer forintnál nem nagyobb első részletét késő délután megkapták a munkavállalók. (Ez a fizetési konstrukció A munka törvénykönyvébe ütközik.)

A portál a vállalat RMS- és HR-igazgatójára, Sevcsik Mónikára hivatkozva azt írta, banktechnikai okok álltak a háttérben, nem tudták forintra váltani az összeget, amiből a béreket állták volna. A Világgazdaság azonban úgy tudja, az összeg meg sem érkezett az osztrák Safin cégtől, mely alapanyaggal látja el a Dunaferrt, egyben minden bevételét kezeli.

A Dunaferr korábban levélben azt ígérte a dolgozóknak, hogy a márciusi bér első részletét április 10-ig utalja, ez érkezett meg késve. Hétfőn a duol.hu-nak a gyár előtt nyilatkozva mondta el Molnár László, a Dunaferr Vasas Szakszervezet elnöke, hogy

a dolgozók egy csoportja hétfő délelőtt megpróbált feljutni az irodaépület felső emeletére. Azt szerették volna megtudni az egyik vezetőtől, hogy hol van a pénzük.

A portál úgy tudja, meghiúsult az akció, de Sevcsik Mónikának eljuttattak egy petíciót az ügyben.

A Dunaferr hónapok óta rohan a vesztébe, hosszú cikkben írtunk erről. A társaság ezer sebből vérzik: tavaly augusztusban felmondták a munkavállalók kollektív szerződését, azóta több részletben, csúsztatva kapják csak a fizetést a dolgozók. 2020 szeptember óta nem volt megválasztott igazgatósága a vállalatnak. A szakszervezeti vezetők egy részét – köztük a fent nyilatkozó Molnár Lászlót – decemberben elbocsátották. A cég hatalmas adósságot görget.

Bár március végén a tisztújító közgyűlésen megválasztották a vállalat új tisztségviselőit, az ISD Dunaferr ügyvezetése nem fogadta el a döntések jogszerűségét.

A Dunaferr-sztori hátterében a vállalat kisebbségi és többségi tulajdonosainak érdekütközése áll.

Bár március 17-én az akkori ügyvezetés közölte, megállapodott a várva várt befektetővel, s a szerződés hatálybalépésével végre biztosítva lesz a hosszú távú, stabil működés, egyelőre sem azt nem tudni, ki az új befektető, sem azt, mikortól lép életbe a megállapodás.

A Dunaferr ügyében számos kérdést tettünk fel a vállalatnak korábban, ígértek válaszokat, nem kaptuk meg őket. Interjút is kértünk Jevgenyij Tankilevics legfőbb általános vezérigazgató-helyettestől, de nem vállalta a beszélgetést.