Pongrác
12 °C
23 °C

Újabb pert vesztett a Ryanair

2021.04.14. 20:05 Módosítva: 2021.04.14. 20:09

Az írországi székhelyű Ryanair légitársaság ismét pert vesztett az Európai Bizottsággal szemben szerdán Luxemburgban, amit azért indított, mert szerinte az Air France és a svéd SAS jogtalanul kaptak állami támogatást – közölte az Európai Unió Bírósága az MTI szerint. 

A fapados légitársaság eddig összesen 16 jogvitát indított az Európai Bizottság ellen, az olyan mentőcsomagok és kormányzati segélyek miatt, amelyek rivális cégeket, köztük a holland KLM-et és a német Lufthansát segítették.

A Ryanair azt kifogásolta, hogy Franciaország és Svédország, az Európai Bizottság jóváhagyásával, mentőcsomagokkal biztosított versenyelőnyt légitársaságainak.

Az Air France lehetőséget kapott arra, hogy később fizessen adót, a Scandinavian Airlinest pedig hitelgarancia-rendszerrel segítették. A Ryanair véleménye szerint ezáltal többmillió eurós előnyhöz jutottak ezek a cégek, emiatt a bizottsági határozat megsemmisítése iránt indított keresetet az uniós bíróságon.

Az Európai Bizottság szigorú versenypolitikája nagy hangsúlyt fektet az állami támogatások vizsgálatára, azonban tavaly márciusban jóváhagyta a kormányzati segélyt azon vállatok számára, amelyeknek a járvány okozta válság miatt támogatásra volt szükségük.

A luxemburgi bírói testület szerdán kimondta:

a francia Air France-ot és a svéd SAS-t támogató intézkedések jogszerűek voltak,

ezenfelül összhangban álltak az uniós joggal is, hiszen azért születtek, hogy a járvány okozta gazdasági károkat enyhítsék. A bíróság tehát mindkét esetben megfelelőnek, törvényesnek találta az intézkedéseket.