Mihály
3 °C
17 °C

Közel hatezer milliárdnyi készpénzt tartanak maguknál a háztartások

2021.04.16. 07:21

Csaknem hatezer milliárd forint készpénzt tart otthon a magyar lakosság, a háztartások pénzügyi vagyona pedig tavaly mintegy 5500 milliárd forinttal gyarapodott – derül ki a Blochamps Capital Kft. elemzéséből. A pénzügyi tanácsadó cég arról tájékoztatta az MTI-t, hogy tavaly év végére 66 080 milliárd forintra nőtt a magyar háztartások bruttó pénzügyi vagyona, ami éves alapon 5445 milliárd forintos gyarapodás. A kötelezettségek nélkül számított nettó pénzügyi vagyon 54 544 milliárd forint, ebből klasszikus pénzügyi vagyonként 38 141 milliárd jelenik meg közvetlenül a bankszektorban.

Ismét komolyan megugrott a lakossági készpénz- és folyószámlapénz-állomány, amely összesen 670 milliárd forinttal emelkedett egy év alatt. Jelenleg közel 6 ezer milliárd forintot tart magánál otthon a lakosság. A látra szóló betétek és a hosszú lejáratú kötvények kategóriája után ez a harmadik legnépszerűbb pénztárolási forma

– nyilatkozta Karagich István, a Blochamps Capital Kft. alapítója. Szerinte a felhalmozás üteme idén jelentősen csillapodik, hiszen a hitelmoratórium vége önmagában várhatóan havi százmilliárd forint feletti összeget szippant ki a megtakarítási piacról.

A magyar lakosság klasszikus – azaz a vállalati részesedésektől és az egyéb hitelkövetelésektől megtisztított – pénzügyi nettó vagyonának csaknem 23 százaléka, 8700 milliárd forint fekszik látra szóló betétekben, 21 százalék, azaz megközelítőleg 8100 milliárd forint hosszú lejáratú kötvényekben. A készpénzállomány aránya 15 százalék, azaz fejenként mintegy 600 ezer forintot tartanak otthon, a „párnacihában”.

A Blochamps 2021 első negyedéves adatai szerint a tehetősek továbbra is elsősorban államkötvényekben tartják a pénzüket (40 százalék), ezt követik a befektetési alapok (28 százalék), a készpénz és a betét (20 százalék). A részvények hányada jelenleg 9 százalékra tehető.