Érdemi befektetés nélkül kerülhet kormányközeli milliárdosok kezébe a Budapest Bank

shutterstock 245960101
2021.04.19. 15:10

Mint arról az Index beszámolt, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank meghatározó tulajdonosai 2020. december 15-én apportálták bankrészvényeiket a Magyar Bankholdingba, ezzel létrejött a három bank egységes tulajdonosi struktúrája és irányítása. A tagbankok 1,4 millió aktív lakossági és 208 ezer aktív vállalati ügyfelet szolgálnak ki, az együttes mérlegfőösszeg 8424, a hitelállomány 3787, a betétállomány 5414 milliárd forint. A Magyar Bankholding Zrt. márciusban el is fogadta a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülésére vonatkozó ötéves üzleti stratégiát, így a három bank fúziója 2023-ig biztosan lezárulhat.

A „gigabank” közben megkezdte működését, amivel az állam tulajdonképpen elvesztette közvetlen befolyását a Budapest Bank felett – írja már a Népszava cikke. A lap felidézi, hogy a pénzintézetet a kormányzat hat évvel ezelőtt vette meg a GE Money csoporttól – Orbánék 700 millió dollárt tettek le az asztalra, ami körülbelül 214 milliárd forintnak megfelelő összeg. 

Ezt követően az elmúlt években a bank ismételten állami pénzintézetként működött, úgy, hogy a vagyongazdálkodásért felelős tárca nélküli miniszter irányításával tisztességes profitot termelt minden évben. A kormány eredeti terve szerint a bankot privatizálták volna,

de a fúzióval ehelyett azt érték el, hogy a magyar állam kezéből totálisan kicsúszott az irányítás a Budapest Bank felett, amiben – nem mellékesen – csak kisebbségi tulajdonnal rendelkezik a Magyar Bankholding Zrt. 

Emlékezetes, voltak arra vonatkozó tervek is, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonába tartozó MKB Bank Nyrt. megvásárolná a Budapest Bankot, de az ehhez szükséges minimum 250 milliárd forintot még a nagyvállalkozó sem tudta előteremteni. Ezért a bankholding-koncepció révén a kormányközeli milliárdosok érdemi befektetés nélkül megszerezhetik a most még állami bankot. 

  • A Magyra Bankholding 38 százalékos tulajdonosa a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt., Vida Józseffel a háta mögött.
  • A második legnagyobb tulajdonos a magyar állam 30,35 százalékával a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-én keresztül.
  • További közel 32 százalékot az MKB Bank tulajdonosai birtokolnak.

A mostani felállás szerint – mint a cikk fogalmaz – néhány NER-üzletember ellenőrzi a Bankholding többségét, s ha összefognak, akkor akár az állammal-kormánnyal szemben is többségbe kerülhetnek.

(Borítókép: A Budapest Bank egyik épülete 2014. június 14-én. Fotó: Shutterstock)