Az ITM államtitkára szerint aki nem találja a helyét a versenyszférában, az menjen közmunkásnak

2021.04.19. 14:25

A veszélyhelyzeti intézkedések feloldása és a szezonális ágazatok termelésének újraindulása az álláskeresők jelentős részét felszívhatja – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 

Bodó Sándor a Világgazdaságnak elmondta, hogy akik nem tudnak a versenyszférában elhelyezkedni, azok a közfoglalkoztatás keretében dolgozhatnak. Jó jelnek nevezte, hogy a tavalyi visszaesés után ismét több mint 4 és félmillió embernek van munkája Magyarországon, és emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi 4,5 százalékos munkanélküliségi ráta az egyik legalacsonyabb Európában.

Egyértelműen sikeresnek minősítette a bértámogatási programot, amellyel sikerült megtartani a munkahelyeket. A munkáltatók eddig mintegy 166 ezer munkavállaló támogatását kérelmezték, a megítélt támogatások 99 százalékát, mintegy 70 milliárd forintot már ki is fizették – mondta, hozzáfűzve, hogy az igénylők

  • 48 százaléka a vendéglátásban,
  • 12 százaléka a szállodaiparban,
  • 3 százaléka az italszolgáltatásban,
  • 3 százaléka a fizikai közérzet javításában,
  • 2,4 százaléka a ruházati kiskereskedelemben 

kapott támogatást, és ez az öt terület adja az összes kérelmező több mint kétharmadát.

Az államtitkár rámutatott, hogy a KSH legutóbbi felmérése szerint a versenyszféra vállalkozásainál az egy évvel korábbihoz képest nem csökkent a foglalkoztatás. Elmondta azt is, hogy 

negyvenezerrel csökkent a külföldön foglalkoztatott magyarok száma, akik közül egyre többen keresnek Magyarországon munkát.  

A teljes foglalkoztatás továbbra is kiemelt kormányzati cél – hangsúlyozta. Ennek eléréséhez elengedhetetlen a munkaerőpiac peremére szorult csoportok, így az inaktívak helyzetének javítása is, ezt szolgálhatják az új munkavállaló felvételéhez nyújtott bértámogatások, a vállalkozóvá válást segítő, a mobilitási és a képzési támogatások is. 

A közfoglalkoztatottak egy része is átvezethető az elsődleges munkaerőpiacra, ezt segíti a most indult program, amely havi több tízezer forinttal támogatja a versenyszférában elhelyezkedőket.

Bodó Sándor közölte, hogy a következő években a képzéshez, átképzéshez, célzott kompetenciafejlesztéshez nyújtott támogatásokkal, a munkahely-­ vagy szakmaváltás segítésével kívánja a kormány támogatni a cégeket és a munkavállalókat.