Varga Mihály bejelentette a vállalkozásoknak szánt csodafegyvert

D KOS20201123031
2021.04.19. 16:22

A turizmus és a vendéglátás újraindítását segítve a tanács javaslatot tesz a turizmus-fejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítására, amely 10 milliárd forintot hagyhat a cégeknél – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői ülését követően egy, a közösségi oldalán publikált videóban. Az NVT konkrét, gazdaság újraindítását támogató intézkedésekre tett javaslatokat a kormánynak. Varga Mihály ezekből hármat ismertet a posztban.

Emellett a a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adómentességének meghosszabbítását is javasolják, ami szintén ekkora összeget hagyhat majd ott a vállalkozásoknál. Továbbá szorgalmazzák a reprezentáció és üzleti ajándék szochójának év végéig tartó felfüggesztését, amely körülbelül 15-20 milliárd forintos segítséget jelenthet a vállalkozói szektornak – részletezte a pénzügyminiszter az ülés után.

Áprilisban is jár az adómentesség

Márciusra és áprilisra sem kell megfizetni a katát mintegy 120 ezer vállalkozásnak. Az adómentesség 10 milliárd forintot hagy az április elejéig zárva tartó üzleteknél, szolgáltatóknál, a vendéglátásban, a turizmusban és a szabadidő-ágazatban tevékenykedő kisvállalkozásoknál.

Mint folytatta, a második ilyen javaslat a nehéz helyzetben lévő vállalkozásokat több tízmilliárd forinttal segítő intézkedésekről szól. „Fizetési kedvezményekre teszünk javaslatot az adófizetésben, ilyen például a pótlékmentes fizetési halasztás. Javasoljuk a kis-és középvállalkozások gyorsabb áfavisszatérítésének fenntartását az év végéig, ahogy a negatív adóalappal rendelkező energiaellátó jövedelemadó-alapjának csökkentésére is javaslatot teszünk” – folytatta a tárcavezető.

A harmadik célzott ügykörrel a kormány célja, hogy – mint fogalmazott – amennyi munkahelyet a vírus elvett, annyi munkahelyet hozzanak létre.  „Ezt segítheti a tanácsnak azon javaslata, hogy a szochó-kedvezmény a jelenlegi 6 hónap helyett már 3 hónap munkanélküliség után is igényelhető lenne – ez harminc milliárd forintot hagy a vállalkozói szektorban.”

A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy amennyiben a magyar átoltottság továbbra is sikeresen emelkedik, a válság alatt is felpörgetett beruházásoknak köszönhetően 

az év második negyedévében már kétszámjegyű lehet a magyar gazdaság növekedése.

(Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 23-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)