Egyre többen hiszik, hogy nyaralhatnak

2021.04.20. 06:51 Módosítva: 2021.04.20. 06:51

A lakosság harmada bízik abban, hogy a nyáron el tud menni nyaralni, és biztató a leadott előfoglalások alakulása is – derül ki a Szállás.hu és az Ipsos legfrissebb, a magyar 18–59 éves internetező lakosság nem, kor, régió és településtípus szerinti reprezentatív felméréséből. 2020-ban a lakosság közel fele jutott el nyaralni a pandémia két hulláma között.

A lazító bejelentések hatása egyértelműen látszik a foglalási számokban is, tavaly ilyenkor történt foglalásoknak a többszöröse érkezik jelenleg a nyárra – idézte Trepess Beatrixet, a Szállás.hu közösségimédia- és PR-menedzserét az MTI. Az adatok szerint az átlagos foglalási ár éjszakánként és személyenként 9070 forint, az átlagos foglalási érték 118 700 forint. Az átlagos foglalás 4 éjszakára szól, míg tavaly 2-3 vendégéjszaka volt. Az átlagos vendéglétszám előfoglalásonként 3-4 fő körül alakul. A kutatás szerint a többség legfeljebb 100 ezer forintos szállásköltséggel számol, a teljes nyaralás költségvetését pedig 300 ezer forintra teszik. 

A Szép-kártyákon halmozódó összegek ellenére a kutatás szerint 10-ből 8 nyaralást tervező nem hotelben tölti majd nyaralását: az idei nyári foglalások 33 százaléka apartmanba szól, míg hotelbe 25 százalékuk.

kizárólag belföldi nyaralást a lakosság kétharmada, külföldit tízből 2 fő tervez idén nyárra.

A bel- és külföldre is utazók aránya visszatért a március eleji és azelőtti szintre (11-12 százalék). Április elején a nyaralást nem tervezők aránya stagnálást mutat, a lakosság egyharmada továbbra sem tud vagy nem mer tervezni.

A legkedveltebb belföldi úti cél – a válaszadók több mint fele töltené itt a pihenését – továbbra is a Balaton és környéke. Ezen belül kifejezetten Siófokra 10-12 százalékuk menne üdülni. Megnőtt Hévíz népszerűsége (7 százalék) április elejére, emellett pedig továbbra is vonzó Eger, Hajdúszoboszló és Lillafüred-Szilvásvárad mellett Balatonfüred, Gyula, Zalakaros, Pécs, Balatonlelle és Szeged is.

Régiós bontásban kedvelt Észak-Magyarország is a foglalások 16,3 százalékával, a Nyugat-Dunántúlra eddig minden tizedik foglalás szól, a Dél-Alföldre pedig az összes leadott foglalás 9,4 százaléka.