Profitált a járványból a Netflix

2021.04.21. 11:34

A vártnál nagyobb bevétel és nyereség mellett a vártnál jóval kevesebb új előfizetőt szerzett a Netflix, ezzel csalódást okozva a befektetőknek. A Magyarországon is jelen lévő amerikai internetes tartalomszolgáltató árfolyama 11 százalékos zuhanórepülésre váltott a New York-i tőzsdén, miután a keddi zárás első negyedéves gyorsjelentését nyilvánosságra hozták.

A Netflix előfizetőinek tábora 3,98 millió fővel bővült, ami elmarad az elemzők által várt 6,25 milliótól és a vállalat által remélt közel 6 milliótól.

A szolgáltató arra számít, hogy a folyó negyedévben egymillió új előfizetőre tesz szert, míg elemzők 4,8 milliós számot vártak. A befektetők által leginkább figyelt adat a felhasználók száma, amely fontos jelzés a következő negyedévekre.

A vállalat vezetése úgy véli, a piaci verseny nem változott jelentősen az első negyedévben, nem gyakorolt különösebb hatást az új előfizetők számára. Megítélésük szerint a növekedési ütem lassulásának okai inkább abban keresendők, hogy magasak a bázisadatok, hiszen a koronavírus-járvány tavaly erősen növelte az előfizetői tábort. Emellett éppen a járvány hatására nagy késedelmeket szenvedtek el a forgatások.

A Netflix egyike volt azoknak a vállalatoknak, amelyeknek előnyt jelentett a koronavírus-járvány. A tavalyi első fél évben kiugró mértékben nőtt az előfizetők száma, mivel a karanténba kényszerült fogyasztók filmek és sorozatok nézésével ütötték el az időt.

Az 1997-ben alapított streamingszolgáltató mintegy 190 országban érhető el.