Bonifác
10 °C
16 °C

Ál-Habsburg próbálta meg átvenni az irányítást a Dunaferr felett

2021.04.22. 16:26 Módosítva: 2021.04.22. 16:26

Szélhámos az a Habsburg, aki a Dunaferr-ügyben megpróbálta átvenni az irányítást a cég felett – mondta Habsburg György. 

A Dunaferr átvételére március 5-én többek közt egy Franz Vladimir Habsburg-Lothringen néven bemutatkozó ukrán személy tett kísérletet, ám a cég vezetése arra jutott, hogy az üzembe bejutni kívánó személyek hamis tulajdonosi meghatalmazást lobogtatnak, ezért nem engedték be őket. 

Euronewsnak szemet szúrt a név, és miután nem találták meg a Habsburg-családfán, Habsburg Györgyöt kérdezték meg, hogy tud-e róla mondani valamit.

 Ő egy szélhámos, ismerjük őt, használja a nevet, de semmilyen kapcsolata nincs a családdal

– mondta Habsburg György. 

Hozzátette, hogy az illető annak a Habsburg-Tescheni Vilmos főhercegnek a nevét használja, aki a két világháború közt Ukrajna függetlenségéért küzdött, és végül 1948-ban, egy szovjet börtönben halt meg. 

Habsburg György azt is közölte, hogy ellene jogilag egyelőre nem tudnak fellépni. 

A Dunaferr-ügy kiváltó okait az alábbi cikkünkben elemeztük.

A március végén – a Dunaferr jelenlegi vezetése szerint szabálytalanul – online lezajlott tisztújító közgyűlésen a Dunaferr cégvezetőjének választották meg Vasyl Gladkikh-t. A közgyűlést a Dunaferrt birtokló Steelhold Limeted képviseletében eljáró jogász hívta össze, ám az ISD Dunaferr jelenlegi ügyvédje szerint hamis meghatalmazással.

Az orosz üzletemberrel interjút készített a duol.hu, amelyben azt mondta, nincs orosz–ukrán tulajdonosi vita a Dunaferr körül,

ez egy kitalált és felfújt történet, semmi köze nincs a valósághoz.

Kifejtette, modernizálni akarja a gyárat, ehhez potenciális befektetőket is tud, és vissza akarja állítani a kollektív szerződést, amiről májusban akar beszélni a dolgozókkal. Végül meglebegtette, hogy ha már most át tudná venni a gyárat, három hónapon belül 120 ezer tonnára tudnák növelni a termelést.

A gyár átvételére a Dunaferrt birtokló Steelhold Limited képviseletében fellépő jogász, Mikó István vezetésével kísérlet történt múlt pénteken, több száz biztonsági ember vonult fel, ám a rendőrség megállította őket. Mikó az Indexnek azt ígérte, visszajönnek egy még nagyobb csapattal.

Gladkikh így egyelőre úgy tölti be a cégvezetői posztot, hogy az általa vezetett üzembe se tud bejutni.