Varga Mihály: Óriási kereslet van a magyar zöldkötvényekre

2021.04.22. 16:48 Módosítva: 2021.04.22. 17:02

Sikeres, és a várthoz képest jelentős túljegyzés mellett bocsátott ki 30 éves futamidejű Zöld Magyar Államkötvényt Magyarország mintegy 30 milliárd forint értékben – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a Facebook oldalára feltöltött videóban. Szavai szerint ezzel emlékezett meg az ország az április 22-én tartott Föld Napjáról. A 2020 elején bevezetett zöld kötvény egyébként ugyanúgy a magyar adósságfinanszírozást szolgálja, mint bármely államkötvény, azzal a megkötéssel, hogy az így bevont forrást csak zöld célokra lehet fordítani, és annak hatását évente hatásvizsgálattal bizonyítani.

  • Az első sikeres zöldkötvénykibocsátás 2020. június 2-án egy 15 éves futamidejű, 1,5 milliárd euró értékű forrásbevonás volt. 
  • Majd 2020 szeptember 11-én következett egy 500 millió eurónyi, jenben jegyzett szamurájkötváény kibocsátás, amelynek harmada volt zöldkötvény. Az Államadósság Kezelő Központ  3 és 5 éves futamidejű, illetve 7 és 10 éves lejáratú papírokat dobott piacra Japánban. 

A pénzügyminiszter videójában közölte azt is, hogy az eredetileg felajánlott, forintban jegyzett 20 milliárd forintnyi kötvényre 140 milliárd forint értékű ajánlat érkezett az elsődleges forgalmazóktól. Úgy értékelte, hogy a hétszeres kereslet bizonyíték arra, hogy a magyar gazdaság iránt töretlen a bizalom. 

A 30 éves futamidőre 4 százalék fix kamatozás mellett bocsátottunk ki zöldkötvényt, az aukción kialakult átlaghozam 3,69 százalék volt 

– számolt be róla Varga Mihály. Egyébként a tavalyi 15 éves papírokat 1,75 százalékos fix kamat mellett, 1,957 százalékos hozammal bocsátottuk ki a koronavírus járvány alatti legmélyebb gazdasági visszaesést követően. 

Közölte azt is, hogy az így bevont forrást fenntartható környezetvédelmi célok finanszírozására kívánja fordítani a magyar állam, a felhasználásról pedig rendszeresen tájékoztatják a befektetőket. Az Államadósság Kezelő Központ közleménye szerint a befolyó összegek a központi költségvetésben található olyan kiadások finanszírozását vagy újra-finanszírozását szolgálják, amelyek előmozdítják az alacsony szén-dioxid kibocsátású, az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes és környezetileg fenntartható gazdaságra való áttérést.

Az ÁKK kijelentette azt is, hogy a hazai tőkepiac számára először elérhetővé tett forintalapú zöldkötvény kibocsátás célja a kibocsátás célja a fenntartható hazai tőkepiacok fejlesztése, a befektetői diverzifikáció további erősítése, valamint az adósság futamidejének hosszítása. Az ÁKK idei finanszírozási tervében mintegy 90 milliárd forint értékű forrásbevonás szerepel, a közlemény szerint pedig

várhatóan negyedévente kerül sor a 30 éves Zöld Magyar Államkötvény aukcióira.

Ez az ÁKK szerint hozzájárul a hosszú futamidejű intézményi befektetések még hatékonyabb kezeléséhez, valamint az adósság-portfolió átlagos hátralévő futamidejének hosszításában is nagy szerepet játszhat.