Nem lesz elég ekkora nyugdíjemelés, a kormány már most korrigál

2021.04.22. 10:18 Módosítva: 2021.04.22. 10:19

Varga Mihály március végén közölte, hogy május 23-ig el akarják fogadni a parlamentben a végleges költségvetést, a keddi módosító indítvány egyik legfontosabb eleme az volt, amit már korábban is ígért a pénzügyminiszter: a legutóbb számolt 6,5 százalékos költségvetési hiánycélt 7,5 százalékosra fogják emelni – a koronavírus harmadik hullámának gazdasági hatásai miatt. A módosító indítvány azonban nemcsak ezen a számon változtatott, hanem a bevételi és a kiadási tételek mellett a nyugdíjakat is érintette.

A szakszervezetek régóta bírálják a kormányt amiatt, hogy a hazai nyugdíjat pusztán inflációkövető módszerrel számítják, s ez alapján szerintük annak vásárlóértéke roppant gyenge.

Ahogy az mfor.hu is írja cikkében, a kormány az elmúlt években nyár vége felé döntött arról, hogy milyen mértékű korrekcióra szorul a nyugdíj. Ez most változik, ami azt jelenti, hogy a pénzügyminisztériumban igen korán belátták, a koronavírus következményei miatt biztosan nem lesz tartható az előre belőtt 3 százalékos nyugdíjemelés. A módosító szövege így szól:

2021 januárjától 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások. A jelenlegi prognózisok alapján ezt meghaladó, 3,6 százalékos infláció várható 2021 egészében. Az érintettek már év közben kiegészítő ellátásemelésben részesülnek. Amennyiben ezen értéket is meghaladná a tényleges infláció, úgy a különbözetet – a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek megfelelően – a kormány november hónapban januárra visszamenőleg is kifizeti.

Vagyis a kormány változtat a korábbi gyakorlaton, nem vár nyolc hónapot, hogy újraszámolja az inflációt, s ez alapján novemberben emeljen a nyugdíjon, ezt már korábban meg fogják tenni, illetve ha tovább romlik az inflációs adat, akkor novemberben újabb korrigálás várható.

A módosító javaslat azt is rögzíti, hogy ha „a GDP-növekedés várhatóan a 3,5 százalékot meghaladja, a nyugdíjasok novemberben nyugdíjprémiumot is kapnak”.  • Hírek
  • Hírek