A magyar vállalkozások is megérzik majd az adó kivetését

2021.04.23. 10:27

Egy washingtoni elképzelés szerint a globális vállalatoknak a helyi vállalati adó alapján kellene adózniuk az olyan országokban, ahol aktívan jelen vannak, ez véget vetne a jelenlegi gyakorlatnak, hogy Európában a nagy multik például az alacsony vállalati adót kivető országokban legyenek bejegyezve, kikerülve ezzel, hogy fizetniük kelljen azokban az államokban, ahol tevékenykednek.

A hazai vállalkozások költségeit növelheti, másrészről akár vissza is foghatja az új befektetések megvalósulását az adó bevezetése – erről már Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője beszélt a Világgazdaságnak. Szerinte a beruházásokért folytatott küzdelemben a versenytársak helyzete ugyancsak romlani fog, ami tompíthatja a magyar gazdaságra gyakorolt negatív hatásokat.

Czoboly a lapnak rámutatott: jelenleg nincsen hivatalos információ arról, hogy mekkora lesz az adókulcs mértéke, de szinte biztosra vehető, hogy egy politikai alku eredményeként alakul majd ki. „Ugyanakkor a tárgyalások dinamikáját jelentősen felboríthatja az Egyesült Államok által bejelentett 21 százalékos minimumadókulcs, mivel a korábbi nyilatkozatokban mostanáig a 12,5 százalékos mérték hangzott el a leggyakrabban” – tette hozzá.

Az adó ötletét kettős cél vezérli, a támogatói egyrészről az adóelkerülési gyakorlatok megelőzésére, másrészről a beruházásokért folytatott adóverseny korlátozására kívánják használni – magyarázta a gazdasági lapnak.