Változás a SZÉP-kártyánál: mától szabadabban használható fel a keret

2021.04.25. 11:10

Az év végéig szabad az átjárás a SZÉP-kártya egyes alszámlái között, így mintegy egymillió munkavállaló bármelyik SZÉP-kártya-zsebből fizethet a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidős szolgáltatásért vasárnaptól – tájékoztatta az MTI-t Tállai András.

A SZÉP-kártyát érintő javaslatokról tárgyalt legutóbbi, április 19-i ülésén a Nemzeti Versenyképességi Tanács is – jegyezte meg a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. A tanács a SZÉP-kártya adókedvezményének meghosszabbítását javasolta a kormánynak.

Felidézte, hogy a 2020. április 22-től 2021. június 30-ig tartó több mint egyéves időszakban a kormány megfelezte a SZÉP-kártya adóterhét, ami tavaly április 21-én még 32,5 százalék volt, azóta már csak 15 százalék. Amennyiben a kormány elfogadja a tanács javaslatát, akkor az adómérték nem változna július 1-jétől az év végéig.

A vasárnap hatályba lépő változás szerint a Széchenyi Pihenő Kártya egyes alszámláira utalt, béren kívüli juttatás bármelyik másik alszámlánál meghatározott szolgáltatás kiegyenlítésére is felhasználható. A járványhelyzet alatt eddig nem használt szálláshely- vagy a szabadidőzsebből mától már lehet vendéglátásra is költeni – mutatott rá Tállai András.

A fokozatos újranyitás következő állomásánál, amint négymillióan lesznek beoltva, a védettségi igazolvánnyal számos turisztikai szolgáltatás válik elérhetővé, így a vendéglátás alszámlán összegyűlt összegből akár fürdő-, uszodabérlet is vásárolható vagy a szállásdíj is kiegyenlíthető lesz – sorolta a lehetőségeket az államtitkár.