Az MNB kisebb költségvetési hiányt javasol, mint amit a büdzsé-javaslat tartalmaz

2021.04.27. 19:21

A gyors gazdasági helyreállás a jövő évi költségvetési hiány markánsabb csökkenésének is megfelelő alapot ad – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján megjelent közleményben.

A 2022-es büdzséről szóló pénzügyminisztériumi javaslat Költségvetési Tanács által megkapott tervezete GDP-arányosan 5,9 százalékos deficitet és 79,3 százalékos év végi adósságrátát jelöl ki.

Az MNB szerint a gazdasági környezet ennél gyorsabb ütemű hiánycsökkentést is lehetővé, illetve szükségessé tesz.

A jegybank úgy látja: idén és jövőre is várható a nominális GDP számottevő, mintegy „kétszámjegyű bővülése”, így a költségvetés tervezésében a három százalék közeli hiányszint elérésére lehet, és kell törekedni.

A jövő évi deficit alacsonyabb szintje egyúttal lehetővé teszi a 3 százalék alatti hiány megvalósulását, 2023-ban is.  

Kapcsolódó

Varga Mihály: A 2022-essel párhuzamosan készül a pótköltségvetés

Egy százalékkal, 7,5 százalékra emelné az idei költségvetési hiánycélt a kormány, és 4-5 százalék közti éves növekedést vár.

Az MNB szerint a költségvetési hiány és az államadósság gyorsabb ütemű csökkentése más területeken is segíti az egyensúlyok megőrzését és helyreállítását. A jegybank szempontjából kiemelten fontos annak elkerülése, hogy a költségvetési hiány a kereslet aránytalan emelésével további inflációs kockázatokat okozzon.  

A magyar gazdaság erős immunrendszerének, valamint az erőteljes és célzott kormányzati és jegybanki válságkezelésnek köszönhetően Magyarország sikeresen védekezett a koronavírus-járvány gazdasági hatásai ellen, a jegybank szerint. A gazdaság alappillérei a válság ellenére is erősek maradtak. A hazai beruházási ráta továbbra is az EU élmezőnyébe tartozik, a munkanélküliségi ráta nemzetközi összevetésben alacsonyan alakult, miközben a hitelpiacok egészséges működése folyamatosan támaszt adott a teljes gazdaságnak, írják a közleményben.