Kiemelt fontosságú rendezvény lett a nemzetközi vadászkiállítás

DVAST20191217021
2021.04.29. 10:07
A kormány szerda este megjelentette a Magyar Közlönyben, hogy kiemelt fontosságú rendezvény lesz az eucharisztikus kongresszus és a nemzetközi vadászati kiállítás.

A kormány határozata szerda este jelent meg arról, hogy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust és a 2021. évi „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítást kiemelt fontosságú rendezvénnyé nyilvánítja. Az eucharisztikus kongresszust eredetileg tavaly szeptemberben rendezték volna, de a pandémia miatt 2021. szeptember 5–12. között tartják meg. A vadászati világkiállítás idén szeptember 25-től október 14-ig tart.

A határozatot Orbán Viktor kormányfő jegyzi, és arról rendelkezik, hogy a kongresszus lebonyolítási feladatait a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága teljeskörűen az Egy a Természettel Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal együttműködve végezze. Vagyis közös szervezésű lesz a két esemény.

A vadászati expóért közvetlenül a volt kormányszóvivő, Kovács Zoltán felel kormánybiztosként, aki januárban azt nyilatkozta a távirati irodának, hogy

legalább egymillió látogatót várnak a négy hazai helyszínen zajló kiállításra.

Ez a szám a koronavírus miatti utazási nehézségektől függetlenül is földtől elrugaszkodottnak tűnik, hiszen az esemény mindössze három hétig tart. Kovács Zoltán a Figyelőnek adott április eleji interjújában tartotta az egymilliós várakozást. Úgy fogalmazott, a kiállítás jó szolgálatot tesz majd a járvány utáni gazdasági, turisztikai újraindításban.

Ez nem egy túlzó szám, elég csak abból kiindulni, hogy egy három-négy napos FeHoVára – a fegyver-, horgászat- és vadászatkiállításra – általában 60-70 ezren látogatnak ki. […] Azt is érdemes figyelembe venni, hogy mintegy 65 ezer embernek van érvényes vadász-, félmilliónak pedig horgászjegye az országban, ők a primer célközönség

– mondta a kormánybiztos. Hozzátette: minden valószínűség szerint oltási igazolással lehet majd látogatni az expót.

A fő helyszínül szolgáló Hungexpót Kovács elmondása szerint 55 milliárd forintból újítják fel, ez jelenleg is zajlik.

A vadászati kiállítás teljes büdzséjét 2017 augusztusában még 387 millió forintra becsülte a kormány, 2021-ig ennyit terveztek fordítani az eseményre, az összeg viszont folyamatosan kúszott felfelé,

Kovács Zoltán a figyelős interjúban már 16,5-17 milliárdra saccolta a végösszeget.

Érdekesség, hogy az ismertebb, vadászattal foglalkozó politikusok (például Kovács Zoltán, Semjén Zsolt, Lázár János) közül nem mindenki gondolja jó ötletnek a jelenlegi koncepcióval a vadászati expót. Lázár János tavaly a Válasz Online-nak azt mondta, felkérték a megvalósításra, de nem vállalta, amiben szerepe van a „zöld szempontoknak, melyek előtt a vadászatnak is meg kell hajtania magát”.

Nem baj, ha rendezünk ilyet, a kérdés csak az, mit akarunk vele elmondani. Szerintem a rendezvény nem lehet csak »trófeakiállítás«. Ebben sokakkal vitám van. Ha bemutatnánk a Kárpát-medence ökológiáját, erdők, növények, állatok, vadászati szokások változását a 18. századtól máig, annak lehetne értelme. Remélem, erre helyezik majd a hangsúlyt

– fejtegette akkor Lázár János.

(Borítókép:  Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, a kiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos beszédet mond a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás és a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. mintegy nyolcezer csemetéből álló, egyhektáros emlékerdejének átadásán Kisszékelyen 2019. december 17-én. Fotó:  Vasvári Tamás / MTI)