USA: emelkedő infláció, szárnyaló jövedelmek

2021.04.30. 17:42 Módosítva: 2021.04.30. 17:47

Megugrott az infláció az Amerikai Egyesült Államokban. A márciusi index számottevő emelkedést mutat, messze meghaladva az előző havi és az elemzők által várt szintet, írta a Portfolio. Az amerikai személyes fogyasztások rátája 2,3 százalékkal nőtt márciusban az előző év azonos időszakához képest.

Az elemzők 1,6 százalékos emelkedést vártak, februárban 1,5 százalékon állt a ráta. A maginfláció 1,8 százalék volt. Az infláció növekedése valószínűleg a költségvetési élénkítésnek tudható be; a kormány tavaly év végén és idén is egyszeri összeget fizetett valamennyi háztartásnak.

Kapcsolódó

Állami hozzájárulást vár az amerikai gazdaság élénkítéséhez a Fed

Javulást mutatnak a munkanélküliségi adatok az Egyesült Államokban.

A vártnál nagyobb mértékű havi növekedéssel egy éve a legmagasabbra emelkedett áprilisban a Michigan egyetem fogyasztói hangulatindexe.

Az intézmény honlapján közzétett jelentés szerint áprilisban 88,3 pontra emelkedett a hangulatindex végleges értéke, meghaladva a 87,4 pontos elemzői várakozásokat is, írta a távirati iroda.

A fogyasztói hangulat tavaly áprilisban érte el mélypontját a koronavírus válság miatt az Amerikai Egyesült Államokban: akkor 71,8 ponton állt.

Kapcsolódó

Mérsékelten, de növekszik az amerikai gazdaság

Bizakodnak a gazdasági szereplők, azonban a járvány újból gyorsuló terjedése visszavetheti a növekedést.

Az aktuális gazdasági környezet megítélését számszerűsítő mutató 97,2 pontra emelkedett 83,0 pontról, a fogyasztási kilátásoké pedig 82,7 pontra 79,7 pontról. A felmérést vezető Richard Curtin vezető közgazdász szerint a fogyasztók egyre nagyobb bizalommal vannak munkaerő-piaci és kereseti kilátásaikkal szemben.

Kapcsolódó

Javított gazdasági növekedési előrejelzésén az amerikai jegybank

Idén 6,5 százalékos GDP-növekedésre számítanak a decemberben jelzett 4,2 százalék helyett,

Közben márciusban 21,1 százalékkal, a valaha regisztrált legnagyobb mértékben gyarapodtak a személyi jövedelmek az Amerikai Egyesült Államokban, a februári 7,0 százalékos havi csökkenés után.

A piac a ténylegesnél kisebb, 20,3 százalékos havi növekedést várt márciusra. A személyi jövedelmek elsősorban a lakosságnak nyújtott központi költségvetési támogatásoknak köszönhetően növekedtek.