Oxford Economics: az üzleti világban a derű váltja a borút

2021.04.30. 21:19

Derűlátóbbak a globális vállalati szektor szereplői, javult az üzleti hangulat, derült ki az Oxford Economics negyedéves felméréséből. Ugyanakkor a koronavírus-járványhoz kötődő üzleti aggodalmak továbbra sem lebecsülendőek; számos meghatározó cég szerint a világgazdasági kilátásokat még mindig lefelé mutató kockázatok terhelik – áll az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház jelentésében.

Kapcsolódó

A gazdaság új alapokra helyezett újjáépítését javasolja az OECD

Prognózisuk szerint a világgazdaság a 3,4 százalékos tavalyi GDP-csökkenés után az idén 5,6 százalékos növekedést érhet el.

Az Oxford Economics 157 nagyvállalat várakozásait vizsgálta. A elemzésbe bevont cégek együttesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg kétezer milliárd dollár.

Az elemzőház szerint a válaszadók 70 százaléka derűlátóbb módon ítéli meg a világgazdasági kilátásokat, mint egy hónappal ezelőtt.

Hozzáfűzték: az üzleti hangulat tavaly december óta folyamatosan javul, írta a távirati iroda. 

A jelentésben kitértek arra is: a vizsgálat résztvevőinek 45 százaléka enyhén, 4 százalékuk pedig erőteljes világgazdasági kockázatokat is érzékel.