Gergely
6 °C
23 °C

Az MNB szerint a moratóriumos hitelek 10 százaléka sérülékeny

2021.04.30. 15:02

A moratóriumban részt vevő hiteleken belül a vállalati szektorban 12 százalék, a háztartási szektorban 10 százalék tekinthető pénzügyileg kifeszítettnek, sérülékenynek – mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Portfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.

Kiemelte: a szabályozó intézkedéseknek köszönhetően a hitelportfóliók sokkal jobb minőségűek, mint a 2008-as válságot megelőzően. A lakossági hitelállomány 70 százalékát a 2015-ben bevezetett adósságfék szabályoknak megfelelően folyósították – tette hozzá.

Fábián Gergely elmondta, hogy a moratóriumban részt vevők között nagy arányban találhatók olyan ügyfelek, akiknek a pénzügyi helyzete nem romlott a járvány alatt. Az MNB által vizsgált adatbázisok alapján a védőhálót választó és azon kívül maradók körében is 50 százalék felett vannak azok, akiknek a jövedelme nőtt 2020 végére 2019 végéhez képest – fűzte hozzá. A segítséget igénybe vevők 44 százalékának csökkent a bevétele, ezen belül az ügyfelek harmadának jelentős mértékben.

A moratóriumot igénybe vevők az MNB felmérése szerint főleg a mindennapi fogyasztásaik fedezésére költötték a náluk maradó többletjövedelmet. Alacsony az aránya azoknak, akik megtakarítottak belőle vagy befektetésre fordították 

– jegyezte meg a jegybank igazgatója.

Fontos lenne, hogy célzott legyen a visszaállítás a moratórium után, akinél indokolt, fokozatosan térjen vissza a teljes törlesztéshez. Fábián arra is utalt, hogy komoly erkölcsi kockázatok merülnek fel, ha túl sokáig ilyen részvételi arány mellett fennmarad a jelenleg június 30-ig meghosszabbított moratórium.

A nem teljesítő hitelek aránya, az úgynevezett NPL-ráta a jegybank számításai szerint egy számjegyű marad várhatóan a védőháló feloldását követően – jelezte az MNB igazgatója, utalva arra, hogy ez azért jelentős mértékű, nagyjából 2000 milliárd forintnyi hitelállományt jelenthet.

Fábián Gergely felhívta a figyelmet arra a több csatornán kommunikált, mégis sokak által figyelmen kívül hagyott tényezőre, hogy a futamidő-hosszabbodás nagyobb a moratóriumban töltött hónapoknál.

Hat hónap moratóriumban eltöltött idő nagyjából tíz hónappal hosszabb futamidőt von maga után, mivel a törlesztőrészlet nem nőhet.

Az MNB megfontolandónak tartaná, hogy a kormány biztosítsa a kamattartozás díjmentes előtörlesztésének lehetőségét jogszabály-változtatással. Az ügyfelek jövedelmi helyzetét látván szükség lenne arra is, hogy egyszerűbb legyen áttérni magasabb törlesztőrészlet-fizetésre - tette hozzá.