Varga Mihály: Hamis illúzió az alapjövedelem

2021.05.01. 15:22

Május 1-je a munka ünnepe, mivel a munka tisztelete megkérdőjelezhetetlen – közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta, több magyar baloldali párt a feltétel, vagyis a munka nélküli alapjövedelem „hamis ígéretével” próbál évek óta politikai hasznot szerezni. Szerinte ennek lényege, hogy egy ország valamennyi polgára jogosult lenne egy rendszeres pénzösszegre függetlenül az életkorától, családi állapotától vagy munkaerőpiaci helyzetétől, olvasható a tárca honlapján. 

Varga úgy vélte: a baloldal ezen „csodaszerrel” kapcsolatban keveset beszél arról, hogy az állam az adók jelentős mértékű megemelésével, a családtámogatások visszaszorításával tudná előteremteni a munka nélküli jövedelemhez szükséges forrásokat. Hozzáfűzte: „Vagy, ami ennél is rosszabb, hitelekből fizetnék, ami az államadósság egekbe szökésével járna.”

Kapcsolódó

Nagyon messze vagyunk az alapjövedelem bevezetésétől

Nagyon messze vagyunk az alapjövedelem bevezetésétől

Varga Mihály szerint az igazságosság kérdését is felveti, hogy a jól hangzó ingyenpénzért, amelyet valaki alanyi jogon megkapna az államtól, valaki másnak meg kell dolgoznia. „A baloldali elképzelés szerint egyeseknek azért kellene dolgozniuk, hogy eltartsák azokat, akik nem munkából kívánnak élni?” – tette fel a kérdést. A pénzügyminiszter szerint a feltétel nélküli alapjövedelem a „minden gondot megoldunk” hamis illúzióját kelti. „Egy vonzó, az élet terheit a vállunkról lesöprő ajánlat, amely azonban felelőtlenül visszaél a kiszolgáltatott, nehéz körülmények között élő emberek helyzetével” – fogalmazott Varga Mihály. 

Szerinte nem véletlen, hogy a nemzetközi próbálkozások eddig kivétel nélkül megbuktak: a finnek egy rövid kísérleti időszak után elvetették az ötletet, a svájciak pedig népszavazáson utasították el a lehetőséget.  • Tippek
  • Babaváró hitel